Šta Konaković radi na sastanku Vlade FBiH, kritike ga naljutile pa napravio Instagram anketu

Bivši ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić: Nije uobičajena praksa da MVP prisustvuje sastancima entitetskih vlada, Konaković je to uradio da ispadne važan

Lider Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, po svemu sudeći, voli da je glavni kadija u selu. I to ne bi problem da pod tim selom ne podrazumijeva sve nivoe vlasti. Od najnižih pa do nivoa institucija Bosne i Hercegovine. Tako je prisustvovao sjednici Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, da bi juče dostigao vrhunac prisustvom na sastanku članova Vlade bh. entiteta Federacija BiH sa predstavnicima sportskih saveza Bosne i Hercegovine.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Na sastanku je rečeno da će se Vlada FBiH odreći dijela dobiti javnih preduzeća u svrhu finansiranja Fudbalskog, Košarkaškog, Rukometnog, Odbojkaškog, te Saveza sjedeće odbojke BiH. Na sastanku se govorilo o raspodjeli dobiti preduzeća u nadležnosti Federacije BiH, pa je pitanje šta je na sastanku radio ministar u Savjetu ministara BiH.


Da li je uobičajena praksa da ministar vanjskih poslova jedne države razgovara o raspodjeli dobiti preduzeća koja nisu u njegovoj nadležnosti i da prisustvuje sastancima entitetske vlade pitali smo i bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Mladena Ivanića.

„Praksa nije uobičajena. U mom slučaju nije bila. Da su me zvali možda bih i otišao, ali pošto me nikada iz Banjaluke tada nisu zvali, jer to je bila Dodikova struktura, onda nisam ni otišao.

A inače nije uobičajena i koliko znam nikad to niko nije radio“, rekao je Ivanić za Buku.

Konaković je kasnije na društvenim mrežama iskomunicirao da je na sastanak otišao kao lider NiP-a. No, ni u toj ulozi nije mu mjesto na jučerašnjem sastanku jer sastanak nije bio na nivou predsjednika stranaka već funkcionera Vlade FBiH.

„Ja razumijem da je Konaković predsjednik partije, ali onda to treba da radi na partijskom nivou i tamo da pokazuje neku vrstu svog političkog stava i uticaja, ali kao ministar prisustvovati sastancima vlade, ne vidim logiku. Možda ponekad ako ga zovnu. Nikakve to veze sa njegovom funkcijom nema i očito da je u pitanju čista politizacija, ali šta ćete živimo u takvom vremenu. Kao ministar inostranih poslova“, smatra Mladen Ivanić, bivši ministar vanjskih poslova i nekadašnji predsjednik PDP-a.

Na pitanje da li je neprimjerenije da je Konaković na sastanku Vlade FBiH bio u svojstvu lidera stranke ili ministra u državnom Savjetu ministara Ivanić odgovara: „Iskreno mislim da je kao lider još i mogao, ali kao ministar nije mogao nikako. On nije samo predstavnik svoje stranke, on vodi ministarstvo i predstavlja zemlju. Kao ministar nije mogao nikako, a kao politički lider je mogao, ali opet unutar stranke. Očito je potreba bila da se pokaže da je važan i da je zato bio na tom mjestu.“

Zapisničar, ministar ili lider stranke?

Konaković je očito odbio da prizna grešku pa je na Instagram nalogu napravio anketno pitanje: „Jel’ predsjedniku NiP-a mjesto na sastanku?“. On je čak objavio i Instagram priču u kojoj se javnosti žali da ga mediji napadaju, a snimak ekrana medijskog članka je podijelio uz muzičku podlogu „Dino je ovaki, Dino je onaki. Posli su tako govorili svi. Dino je opet ispa kriv. I bit će kriv dok je živ“.

No, dok se Konaković pravdao da je na sastanku bio kao lider stranke, demantuje ga zvanično saopštenje Vlade Federacije u kojem jasno stoji da je Konaković prisustvovao u svojstvu državnog ministra.

„Ministar Konaković naglasio je da se radi o značajnim iznosima koji će pomoći bh. sportskim

savezima da rasterećenije rade i lakše obavljaju pripreme za takmičenja. Na sastanku je iskazano i opredjeljenje da se ova podrška nastavi i uveća u narednim godinama“, navodi se u saopštenju Vlade FBiH nakon sastanka.

Da li mu je mjesto na ovakvih sastancima pitali smo i novinara i urednika Seada Numanovića.

„Naravno da nije. On nema nikakvu formalnu ulogu – nije član nijednog federalnog organa vlasti. Zanimljivo je da je reagirao na prozivke medija i napisao da je “bio zapisničar”. Jedni su to prokomentirali kao “demonstraciju moći”, drugi kao “zaštitu od moguće reakcije tužilaštva”. Konaković već ima nekoliko (ozbiljnih) predmeta za vratom. Iza kulisa, i on je svjestan da mu se i unutar NiP-a radi o glavi“, stava je Numanović.

Na pitanje šta je Konakovićev cilj Numanović kaže da u posljednje vrijeme svjedočimo pojačanoj oštroj retorici i angažovanijem djelovanju Konakovića na javnoj sceni.

“To bildanje patriotizma razumijem i kao predizbornu aktivnost. Sigurno i on tako percepira svoje djelovanje. “U sve se miješa”, kako glasi dosta komentara i na ovaj događaj. Zna se da su odnosi unutar Trojke sve zategnutiji, već sam rekao i da mu se “ljulja stolica” u NiP-u. Ništa od toga neće se desiti dok ne prođu Lokalni izbori. Konaković želi sada ojačati i sebe i svoj politički projekat. I svjestan je da je napravio dugi niz pogrešnih poteza u prethodnom periodu. Olahko posezanje za budžetskim novcem nije mu strano i to je radio u niz navrata. Tako je i sada. Pare, međutim, ne eliminiraju pamćenje“, dodaje Numanović.

Novinarka Rubina Čengić za Buku kaže kako nije nikakva tajna da predsjednici stranaka kontrolišu svoje kadrova u institucijama, ali da je ovaj potez lidera NiP-a prevršio svaku mjeru.

„Kao da nema posla u Ministarstvu i stranici i kao da niko ne zna ništa o sportu, pa ekspert Konaković mora pomoći. Mislim da je ovo ponižavanje institucija, kadrova u Vladi, nametanje, viši stepen kontrole… Da sam kojim slučajem NIP-ov ministar možda bih čak i napustila vladu“, kaže Čengić.

Dok mu koalicioni partneri na nivou BiH (SNSD) prijete smjenom i poručuju da je lako smjenjiv, Konaković političke mišiće bilda u Federaciji BiH. Tu se nametnuo kao lider, i tu mu dopuštaju da se miješa u njihov posao i njihov resor. Kao da je ministar bez portfelja, i to federalni, a ne državni.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije