Oglasio se Vedran Francuz o krivičnoj prijavi koju je protiv njega podnijela Jelena Trivić

"Novac za Ćirilični park nisam zadržao za sebe, niti za gradonačelnika"


“Novac za Ćirilični park nisam zadržao za sebe, niti za gradonačelnika, koji je sa svojom porodicom lično donirao sredstva za jedno slovo. Stoga odgovorno tvrdim da budžet Grada Banjaluka nije oštećen ni za jednu marku, ali će Grad dobiti park zahvaljujući svim dobrovoljnim donatorima, što je bio cilj ovog projekt”, izjavio je Vedran Francuz, stručni savjetnik za međunarodnu saradnju u Odsjeku za međunarodnu saradnju i projekte Gradske uprave Banjaluka, reagujući na krivičnu prijavu koju je juče protiv njega (i ostalih) podnijela predsjednica NF Jelena Trivić.


Francuz objašnjava da je namjera Grada i gradonačelnika bila da se realizuje ideja koja se već duže vrijeme javljala u određenim intelektualnim krugovima – izgradnja parka posvećenog ćirilici.

Jedan od onih koji su predlagali izgradnju ovakvog parka, podsjeća Francuz, bio je pokojni gimnazijski profesor Tihomir Levajac, koji je kao mjesto za park predlagao lokaciju za koju je trenutno planirana druga namjena.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Još jedan autor ideje o izgradnji parka ćirilice je industrijski dizajner Dušan Raković, Banjalučanin koji godinama živi i radi u Kini. Francuz tvrdi da je on je tu ideju prezentovao u banjalučkoj gimnaziji 2012. godine.

“Profesor Levajac je inicirao okrugli sto o toj inicijativi u vijećnici Banskog dvora u maju 2015. Dekanica Filološkog fakulteta u Banjaluci, Biljana Babić, izjavila je da je raduje prisustvo ćirilice u javnom prostoru te da je ovaj park najbolji primjer za to. Kada je donesena odluka da se ova ideja realizuje, stručna lica su smatrala da je tzv. Park Kupusište pogodan za realizaciju ove ideje, prije svega zbog svoje lokacije, nedaleko je od samog centra. Takođe se smatralo da će ova ideja biti prepoznata od društveno uglednih kompanija i fizičkih lica koja žele da doniraju nešto Gradu Banjaluci kao projekat s kojim se mnogi mogu identifikovati” – saopštio je Francuz.

Dodaje da je na osnovu toga i on angažovan, kao neko ko „može dati svoj doprinos u pronalaženju donatora zahvaljujući svom prethodnom društvenom angažmanu, kako u Banjaluci, tako i van granica naše zemlje“.

“Napominjem da je 20 odsto slova donirano upravo od strane prijatelja Grada van naše zemlje. U konsultaciji sa stručnim licima, ovaj način prikupljanja sredstava je izabran jer se smatrao najlakšim za realizaciju ovog projekta. Ako je bilo nekih nepravilnosti, u ovom mom postupku nema elemenata protivpravnosti, jer su sva sredstva uplaćena ili će biti uplaćena izvođačima radova. Sredstva nisam zadržao za sebe, niti za Gradonačelnika koji je, napominjem, sa svojom porodicom lično donirao sredstva za jedno slovo. Stoga odgovorno tvrdim da budžet Grada nije oštećen ni za jednu marku, ali će Grad dobiti Ćirilični park zahvaljujući svim dobrovoljnim donatorima, što je bio cilj ovog projekta. Da li je neki od postupaka pogrešno proveden, to mogu kontrolisati nadležni organi, na šta sam spreman” – dodaje Francuz.

Ne smatra se odgovornim za bilo kakvu nezakonitu radnju, već kaže da je ponosan što je kao savjetnik gradonačelnika uspio jednim dijelom dati svoj doprinos.

“Žao mi je što određeni političari vode kampanju prije početka zvanične kampanje i usmjeravaju svoje političke poruke koje ne služe na dobrobit građana ove zemlje. Gospođa Trivić je i u svojoj izjavi bila kontradiktorna, jer je istakla da je sam projekat od velikog značaja i da joj se sviđa ideja, ali je sporno što donatori nisu uplaćivali direktno izvođačima, nego posredno preko udruženja, što smatram irelevantnim za ovaj cilj. Svi donatori znaju gdje su sredstva završila i to svakako mogu ponovo provjeriti. Grad Banjaluka ima i imaće saradnju s mnogim NVO-ima, jer zahvaljujući ovoj saradnji realizovani su, realizuju se i realizovaće se mnogi projekti na zadovoljstvo njenih građana”, kazao Vedran Francuz.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije