Na Zapadnoj obali ubijen još jedan komandant Hamasa

U izraelskom zračnom napadu na vozilo na okupiranoj Zapadnoj obali u subotu je ubijen komandant u palestinskoj oružanoj grupi Hamas, izvijestili su izvori Hamasa, dok je palestinska novinska agencija WAFA objavila da su još četiri muškarca ubijena.

Prema izvještaju WAFA-e, koje se poziva na zdravstvene zvaničnike, identitet ostalih nije poznat.

Izraelska vojska saopćila je da je izvela zračni napad na militantnu ćeliju oko grada Tulkarma na Zapadnoj obali.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Hamasovi izvori navode da je napadnuto vozilo s borcima i da je jedan od komandanata brigade Tulkarm ubijen.

Nasilje na Zapadnoj obali bilo je u porastu prije nego što je rat Izraela i Hamasa u Gazi počeo 7. oktobra i od tada nastavlja rasti, s čestim izraelskim napadima na teritorij, koji je među onima koje Palestinci traže za svoju državu.

Napetosti širom regije porasle su ove sedmice nakon atentata na čelnika Hamasa Ismaila Haniju u Teheranu u srijedu, dan nakon što je u izraelskom napadu na Bejrut ubijen viši vojni komandant Hezbolaha Fuad Šukr.

Smrt Haniyeha jedno je u nizu ubistava visokih čelnika Hamasa dok se rat u Gazi između palestinskih militanata i Izraela bliži 11. mjesecu i raste zabrinutost od širenja sukoba Bliskim istokom.

I Hamas i Iran optužili su Izrael za atentat i obećali su osvetu. Izrael nije niti preuzeo niti opovrgao odgovornost za Hanijinu smrt.

Hezbolah, poput Hamasa, ima podršku Irana koji je obećao osvetu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije