U Sloveniji 221 zahtjev za odštetu zbog posljedica vakcinacije protiv kovida

U Sloveniji je podnesen 221 zahtjev za isplatu odštete zbog posljedica nastalih poslije vakcinacije protiv kovida-19.

Kako prenosi Delo, do sada je Ministarstvu zdravlja ove zemlje podnesena je 221 prijava za isplatu odštete zbog posljedica vakcinacije protiv COVID-19, i to 81 zahtjev u 2022. godini, 105 u prošloj godini i 35 zahtjeva u ovoj godini.

Ministarstvo je donijelo 97 rješenja, za 20 provodi aktivnosti na njihovom donošenju.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Pomenuti medij navodi da je do 12. jula isplaćeno pet naknada po osnovu izdatih rješenja.

Jedan u iznosu od 20.000 evra za smrt nakon vakcinacije, a četiri od 60.000 evra za ozbiljno ili trajno smanjenje životnih funkcija nakon vakcinacije.

Osobe koje su imale pravo na odštetu, ili čiji su srodnici dobili odštetu u slučaju smrti, vakcinisane su vakcinama Comirnaty i Vaxzevria (ranije Covid-19 Vaccine AstraZeneca).

Budući da se radi o podacima o zdravstvenom stanju pojedinaca, odnosno osjetljivim ličnim podacima, Ministarstvo zdravlja nije saopštilo koliko je ozbiljno i trajno smanjenje životnih funkcija u slučajevima priznatih šteta od 60.000 evra.

Delo navodi da nisu saznali ni koliko su dugo nakon vakcinacije nastupile posljedice.

Ministarstvo nije objavilo imena članova komisije koja odlučuje o priznavanju naknade kako bi spriječilo mogući javni ili privatni uticaj na njih, ali su njihova imena dostupna investitorima u konkretnom slučaju.

“Članovi komisije za utvrđivanje uzročne veze, prema zakonu, ne odlučuju o pravu na naknadu štete, već na osnovu medicinske dokumentacije i naučnih saznanja procjenjuju stepen pogoršanja zdravlja i uzročnu vezu između pogoršanja zdravlje i prijem vakcine. U komisiju se imenuju stručnjaci različitih medicinskih specijalizacija”, sopštilo je Državno tužilaštvo.

Kako se dodaje, u slučaju isplaćenih 20.000 evra, to nije kompenzacija za poznati slučaj smrti 20-godišnje Katje, koja je umrla od komplikacija vezanih za vakcinaciju Janssen vektorskom vakcinom. U njenom slučaju, odšteta njenim rođacima još nije isplaćena.

“Katja je umrla 29. septembra 2021. godine, odnosno prije nego što je 30. decembra 2021. godine utvrđen deseti paket za ublažavanje posljedica epidemije, da pravo na odštetu imaju i oni koji su vakcinisani vakcinom protiv COVID-19. Ranije je obaveza države za obeštećenje bila predviđena samo za obavezne vakcinacije, pa nakon što je dokazano da je njena smrt povezana sa vakcinacijom protiv covid-19, Katjini rođaci nisu mogli da je dobiju automatski i u tačno određenom iznosu, već su se morali obratiti tužbu državnom tužilaštvu”, dodaje se u saopštenju i navodi da je visina njihovog potraživanja nepoznata.

“Državno tužilaštvo Republike Slovenije vodi navedeni slučaj u okviru prethodnog postupka za mirno rješavanje spora, a sve informacije koje proizilaze ili se odnose na prethodni postupak su povjerljive. To je i razlog što tužilaštvo ne može definisati sadržaj predmeta”, dodaje se u saopštenju.

“Prethodni postupak je usmjeren na moguće mirno rješavanje spora pred sudskim postupkom, koje se mora postići u kratkom, zakonskom roku od tri mjeseca. Rješavanje sporova na miran način jedan je od ključnih zadataka i obaveza Državnog odvjetništva Republike Slovenije, međutim, prilikom sklapanja nagodbe potrebno je voditi računa da nagodba mora biti opravdana u oba pravna teorija i utvrđenu sudsku praksu, i primjerenu po količini, a iznad svega, činjenično stanje mora biti potpuno utvrđeno i nesporno. Stoga se ovaj postupak do sada pokazao uspješnim uglavnom u slučajevima zahtjeva koji su nesporni u pogledu tvrdnji i dokaza o svim pravno važnim činjenicama, kao i pogledu osnova i visine tražene naknade”, saopšteno je iz Državnog tužilaštva.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije