Dom naroda usvojio budžet institucija BiH za ovu godinu

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je budžet institucija BiH za 2024. godinu u iznosu od 1.355.400.000 KM, sa osam glasova za i šest protiv.

Delegat ZNG-a, Zatko Miletić, ukazao je na neusklađenost između povećanja prihoda od indirektnih poreza i relativno malog povećanja budžeta, te naglasio problem nedostatka kadra u policijskim agencijama.

Želimir Nešković iz SDS-a kritikovao je drastično povećanje budžeta institucija pod vlašću SNSD-a, što smatra ugrožavanjem interesa Republike Srpske. Opozicioni poslanici izrazili su zabrinutost zbog visoke cifre od 100 miliona KM za nabavku zgrade Uprave za indirektno oporezivanje, nazivajući to prekomjernim troškom.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH, izjavio je da budžet odražava političke dogovore i realnost, dodajući da neće biti problema u izvršavanju obaveza budžetskih korisnika. Dom naroda također je usvojio izmjene Zakona o VSTS-u, produžavajući rok za uspostavljanje odjela za provjeru imovine sudija i tužilaca do 28. februara 2025. godine.

Izmjene Zakona o javnim nabavkama također su usvojene kako bi se spriječilo usporavanje tendera zbog “reketa” od strane profesionalnih žalitelja.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije