PROTEST U BANJALUCI: “Nećemo dozvoliti uništavanje jedne od najljepših oaza u gradu” FOTO/VIDEO

Banjalučani su danas održali protest na lokaciji gdje je počela gradnja “Ćiriličnog parka”, poznatoj kao park “Kupusište”.

Razlog – planirana sječa polovine stabala u ovom parku u drugoj fazi njegove izgradnje.

Okupljeni su istakli važnost očuvanja ove zelene oaze, jedne od najljepših u gradu, te su apelovali na gradske vlasti da ne dozvole njeno uništavanje.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Centar 1 Milenko Janić je rekao da građani žele prirodan park, eventualno sa ljuljaškama, šahovskim tablama, teretanom na otvorenom.

Kaže i da su protiv “unošenja” betona u park, jer to onda nije park.

Pokušali su to, dodaje, objasniti na posljednjem sastanku sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, ali razumjevanje nije bilo, kao ni sa vlastima u predhodna dva mandata.

I Milkica Radeljić Kresojević, stanarka naselja Centar 1, se protivi preuređenju jedinog parka u ovom dijelu grada. Kaže da su  stanari nosioci svih akcija koje su se odnosile na ovaj park, počevšio od kupljenja lišća do orezivanja drveća.

Smatra da im sada svima u naselju ugrožena prava sa idejom da se pravi novi – Ćirilični park, te postavlja pitanje šta se sa njim dobija.

Park je trenutno raskopan, a drveće je oštećeno, zbog čega se boji da će se osušiti.

Okupljeni građani nam kažu i da su radovi stali već nekoliko dana,  pa sumnjaju da postoji problem sa vlasništvom parcele ili dozvolama.

Čuli su da je planirana 10-spratna zgrada u jednom uglu parka, čemu se oštro protive, a kažu i da će  protesti nastaviti sve dok se ne osigura očuvanje parka.

“Ne
smijemo dozvoliti betonizaciju i uništavanje jedne od najljepših oaza u gradu”, poručuju.

Podsjetimo, gradonačelnik Draško Stanivuković je prije sedam dana, kada su počeli pripremni radovi na uređenju Ćiriličnog parka, izjavio da će staze ostati na svojim mjestima, ali će biti ljepše popločane i opremljene novim klupama. Stanivuković je također naglasio da će zelenilo i drveće ostati, te da će biti posađena nova stabla. “Na drvene podloge stavićemo 30 drvenih skulptura ćiriličnih slova,” dodao je tada.

Inače, izmjenom postojećeg regulacionog plana na ovom prostoru trebala je biti izgrađena zgrada od 11 spratova. Međutim, oštra pobuna stanara rezultirala je obustavljanjem izgradnje te će na pomenutom prostoru ipak ostati park. Sada je samo pitanje kakav park će to biti nakon završetka svih radova.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije