“Javna rasprava neće i ne može donijeti relaksaciju po pitanju klevete”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je povodom uvođenja klevete u Krivični zakonik Republike Srpske da time niko ne juriša na novinarske strukture i da će u javnoj raspravi biti eliminisani svi strahovi koje ima medijska zajednica. Takođe je naveo da će “lično razgovarati sa svakim urednikom i novinarom o strahovima koje imaju“.

Advokaticu Jovanu Kisin smo pitali da li vjerujete da javna rasprava može donijeti određenu relaksaciju po pitanju medijskih sloboda, ali i po pitanju kazni koje su ekstremno visoke i kreću se do nevjerovatnih 100. 000 KM.

Prema riječima Kisin, Narodna skupština Republika Srpske obavezna je da održi javnu raspravu kada su u pitanju propisi koji su od interesa za javnost, međutim sve primjedbe koje se eventualno mogu uputiti i koje će biti upućene nisu obligatorne. To, pojašnjava, pak ne znači da nije važno da se čuju jer je uvjerena da bi te primjedbe svakako uticale na odluku narodnih poslanika pri glasanju kada bi imali narodne poslanike koje rade za javni umjesto za stranački.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ni do danas, iako objavljeni Nacrt prati obrazloženje predlagača, nismo od predstavnika čuli nijedan legitiman razlog koji bi opravdao ovakav potez. To svakako ne umanjuje političku moć vladajuće stranke da takav prijedlog u konačnici izglasa. Javna rasprava neće i ne može donijeti relaksaciju kada je ova tema u pitanju. Jedino što može dovesti do relaksacije je povlačenje spornog dijela Nacrta iz procedure, što je vrlo teško da će se desiti imajući u vidu intenciju vladajućih partija. To pak Nacrt ne čini manje neustavnim i nezakonitim, ali se šalje jasna poruka da zakonodavna i izvršna vlast ne mari za Ustav, zakon i osnovna ljudska prava“, jasna je Kisin.

Podsjetimo, nekada je kleveta postojala kao krivično djelo u Republici Srpskoj, ali je ukinuta pravo s ciljem razvoja slobode govora i ostvarivanja demokratije u širem smislu.

Cijeli Nacrt izmjena Krivičnog zakona RS-a možete pročitati na ovom linku.

Peticiju BH novinara protiv izmjena Krivičnog zakona možete potpisati ovdje.  

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije