Protivljenje sve glasnije: Fundamentalni problem o zabrani SUS motora od 2035. godine

Protivljenje zabrani prodaje automobila s motorima na unutrašnje sagorijevanje sve je glasnije i dolazi uglavnom iz Njemačke. Predsjednik najveće opozicione koalicije naslonio se na bizarnu regulativu i ukazao na suštinski problem.

Iako je regulacija o potpunoj zabrani prodaje motora sa unutrašnjim sagorijevanjem nakon 2035. godine već prošla konačno odobrenje Evropskog parlamenta, o njenoj izvodljivosti se i dalje žestoko raspravlja.

Paradoksalno, jedan od najglasnijih protivnika ovoj regulativi je Njemačka, koja nimalo ne stoji loše na polju elektromobilnosti i koja se može se pohvaliti drugom najnaprednijom infrastrukturom za punjenje u Evropskoj uniji. Njemačka, kao najveće automobilsko tržište u Evropi ujedno je na prvom mjestu po broju prodatih električnih automobila.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Vodu je nedavno uzburkao predsjednik tradicionalne političke stranke CDU, koja u koaliciji sa CSU predstavlja najveće opoziciono tijelo u Bundestagu, ustvari u donjem domu parlamenta. Friedrich Merz je na predizbornoj manifestaciji bio je izričit.

“Zabrana motora s unutrašnjim sagorijevanjem mora biti ukinuta što je prije moguće, jer danas ne možemo znati kakva se mobilnost može razvijati u budućnosti u zaista ekološki neutralnom i klimatskom okruženju.”

Svoje viđenje dao je i Robert Habeck iz Zelene stranke, koji je trenutno obnaša poziciju njemačkog ministra ekonomije.

“Obojica imamo zajedničku stvar – nemamo pojma o tehnologiji. On nema, a nemam ni ja. Stoga se danas ne smijemo usuditi da odlučujemo koje će tehnologije biti prave za 10, 15 ili 20 godina za održavanje prosperiteta i adekvatnu zaštitu klime.”

Na taj način, naravno, nailazi se na minimalnu fleksibilnost ove regulative, koja suštinski destimuliše istraživanje drugih mogućnosti i koja konstatno unaprijeđuje jednu tehnologiju, čiji uticaj još uvijek nije u potpunosti mapiran.

“Najbrži način da ovu zemlju učinite klimatski neutralnom je da se sve odmah zatvori. Onda ćemo sutra biti klimatski neutralni, ali koga je zaista briga”, dodao je Habeck.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije