Goganović: U BiH nisu bili vojnici, već kadeti, Srbija je obavijestila Ministarstvo inostranih poslova BiH

Nakon objava medija da su na više lokacija na teritoriji Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske (Prijedor i Bratunac) defilovali vojnici Vojske Srbije nižu se reakcije.

Majke Srebrenice traže reakciju međunarodne zajednice uz optužbe da Srbija krši Dejtonski mirovni sporazum, a oglasio se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekavši da Predsjedništvo nije dalo saglasnost za ulazak srpskih vojnika na teritoriju BiH.

Ministar odbrane Zukan Helez prvo je rekao da ministarstvo nije dalo saglasnost, a mediji pišu da je pokrenuta interna istraga.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Helez je u posljednjoj izjavi medijima rekao kako se ne radi o vojnicima nego kadetima koji imaju status učenika a ne vojnika.

Komentar smo tražili i od Helezovog zamjenika Aleksandra Goganovića. On u izjavi za Buku kaže da “neupućeni pojedinci iz političkog Sarajeva nepotrebno dižu tenzije.”

Dodaje da Srbija nije narušila suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“U defileu nisu učestvovali pripadnici Vojske Srbije nego kadeti vojne i policijske akademije a na osnovu potpisanog sporazuma Vlade Republike Srpske i Vlade Sebije”, rekao je Goganović za Buku. 

Dodaje da je Srbija ozbiljna država koja je ispoštovala sve neophodne zakonske procedure.

“U ovakvim situacijama kada kadeti sa uniformama, ali bez naouružanja ulaze na teritoriju BiH neophodno je obavijestiti Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara što je Republika Srbija uradila preko svoje ambasade u BiH”, rekao je Goganović.

On je svojim kolegama političarima preporučio da prouče zakone i procedure prije izlaska u javnost. Na naše pitanje da li je do zabune došlo i zbog pisanja medija bliskih vlastima da se radi o pripadnicima Vojske Srbije Goganović odgovara: “Ono što ja mogu potvrditi jeste da su to bili kadeti vojne i policijske akademije i da su ispoštovane sve zakonske procedure.”

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Dragan Mioković rekao je kako se radi o teritorijalnim pretenzijama na BiH.

Goganović kaže kako političari u FBiH vole komentarisati razne teme u Republici Srpskoj, ali da ćute kada su u pitanju ozbiljne situacije gdje ministar odbrane poziva na sukobe i protjerivanje Srba iz BiH.

“Niko se ne oglašava i čak moram biti iskren pa reći da se ni međunarodna zajednica nije oglasila po tom pitanju. Evo ja pozivam i EUFOR i međunarodnu zajednicu da se oglasi i da osude takve izjave ministra Heleza, a ne da pravimo priču da od kadeta koji su ovdje učestovali na osnovu potpisanog sporazuma da Republika Srbija ima određene pretenzije prema BiH. Republika Srbija nijednim svojim aktom i činom nije ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet BiH”, dodao je Goganović.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije