Grujičić za Buku: Odustao sam od kandidature za načelnika Srebrenice

Mladen Grujičić osam godina je proveo u fotelji načelnika Srebrenice, a nadao se još jednom četvorogodišnjem mandatu prvog čovjeka Srebrenice. Do prije nekoliko dana, kako kaže, imao je podršku svih srpskih stranaka u Srebrenici. I pored toga Grujičić neće biti kandidat SNSD-a odnosno srpskih stranaka za načelnika jer nema podršku svoje partije.

U nedavnoj izjavi za Buku je rekao kako je zapravo SNSD uz njega, ali nije predsjednik OO SNSD-a Radomir Pavlović. Nade je polagao u sastanak sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. Sastanak se desio, a za istim stolom sa Dodikom našli su se i Grujičić i Pavlović.

“Sloga kuću gradi. Zahvaljujem svim srpskim političkim strankama u Srebrenici koje su postigle dogovor o zajedničkom kandidatu za načelnika na predstojećim lokalnim izborima”, objavio je u nedjelju kasno uveče lider SNSD-a Milorad Dodik na mreži X. Dodik nije precizirao ko je kandidat, ali za Buku je potvrđeno da se radi o Milošu Vučiću kojeg je ranije predložio OO SNSD-a.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Slaviša Jovanović iz srebreničkog SNSD-a, koji predstavlja struju predsjednika OO SNSD-a Radomira Pavlovića, još prije nekoliko sedmica najavio je da će kandidat biti Vučić, a ne Grujičić koji je do juče imao podršku ostalih srpskih stranaka.

„To je ono što je Opštinski odbor SNSD-a predložio, predsjednik Dodik je uvažio stav svog opštinskog odbora. Kandidat je Vučić. Politička partija stoji iza njega, ona ga je predložila“, rekao je Jovanović za Buku.

Grujičić je na kraju morao prihvatiti odluku Milorada Dodika i sjesti za isti sto sa Pavlovićem kojeg optužuje da često radi mimo interesa Srba i sve radi u saradnji sa, kako kaže, predstavnicima Bošnjaka.

„Vučić je kandidat. Ja sam se jednostavno povukao iz razloga što je predočeno da će bolji rezultati biti u ovom slučaju ako Vučić bude kandidat, ja ne želim da Srebrenica i građani trpe zbog nadmudrivanja“, rekao je Grujičić.

Na naše pitanje kako je došlo do ove promjene budući da je do juče imao podršku srpskih stranaka Grujičić je rekao kako su konačnu odluku donijeli ljudi koji ne žive u Srebrenici.

„Svi predstavnici koji su bili na tom sastanku su smatrali da je na terenu bolja situacija da ja budem kandidat, međutim iznijeti su prijedlozi od strane vrha SNSD-a koje smo smatrali relevantnijim od onoga što mi imamo na terenu i iz tog razloga smo se usaglasili da idemo u jednom pravcu, a ne da se razilazimo. Djelimično je o svemu odlučio Dodik, smatrajući da bolje poznaje situaciju u Srebrenici i oko Srebrenice a mi smo se načelno složili sa tim činjenicama koje je iznio“, rekao je Grujičić u izjavi za Buku.

Ovakav razvoj situacije mogao bi dodatno udaljiti dvije struje srebreničkog SNSD-a i unijeti razdor, ali Grujičić kaže kako će ipak podržati kandidaturu Vučića.

„Ne vjerujem da će doći do narušavanja odnosa unutar srebreničkog SNSD-a“, rekao je Jovanović.

Očito da odluka nije bila laka ni za Milorada Dodika budući da je godinama imao dobru saradnju sa Grujičićem koji je bez pogovora provodio sve njegove inicijative. Kandidati za mnoge opštine su odavno poznati, a tek sinoć saznali smo konačnog kandidata za načelnika Srebrenice i vjerovatno bismo čekali još sedmicama da rok za predaju kandidatskih listi ne ističe danas u 16 časova. 

Saga oko izbora kandidata i u srpskom i u bošnjačkom taboru riješena je u centralama stranaka u Sarajevu odnosno u Banjoj Luci. Pitanje je imaju li lokalni političari uopšte pravo glasa i da li se o Srebrenici uopšte odlučuje u Srebrenici.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije