Ponosita udovica neće sarajevskog kadiju, već hoće banjalučkog deliju

Bosanskohercegovački sastav Divanhana će u petak 15.04. posjetiti Banjaluku. S obzirom da za njihovom posjetom našem gradu vlada iznimno veliko interesovanje, bend je odlučio Banjalučanima pokloniti dupli koncert. Tako će se u petak u Narodnom pozorištu realizovati dva koncerta; prvi u terminu od 19, a drugi od 21:15 sati. Tim povodom razgovarali smo sa nedavno predstavljenom vokalistkinjom pomenutog sastava Naidom Čatić.

Nakon više od godinu dana, ponovo ste u Banjaluci, a ovaj put ćete održati ne jedan, nego dva koncerta. Kako je Vaš prošli koncert sjajno prošao, šta očekujete ove godine od koncerta i publike u Banjaluci?

Uvijek je divno vratiti se publici i pokloniti im od srca nešto novo. Ovoga puta Divanhana u Banjaluku dolazi u malo drugačijem sastavu sa lepršavom energijom. Sjajne emocije nosimo od prošlog koncerta i zaista smo veoma ushićeni što ove godine radimo dupli koncert. Biće to večer puna ljubavi, sevdaha i veselih nota.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

 


 

Naida, Vi ste nova članica benda, kako ste se uklopili u ovaj muzički tim?

Od novembra mjeseca ja sam javnosti predstavljena kao nova članica benda. Uvijek kažem da nije bilo teško uklopiti se u mali kolektiv pun ljubavi, koji se muzikom bavi vrlo predano i profesionalno. Zaista vjerujem da se posebne stvari dešavaju sa posebnim razlogom, tako i saradnja sa Divanhanom svjedoči sudaru naših energija koji se desio u pravi čas.

Sevdalinku svako prihvata i razumije na sebi svojstven, intiman način.  Šta je za Vas sevdalinka?

Svaki od interpretatora će Vam odgovoriti drugačije, u to sam sigurna. Sevdalinka je za mene izraz osjećaja koji nas uči kako moralnim, tako i intelektualnim vrijednostima. Sevdah je više od same pjesme. Razmišljajući o sevdahu, vratim se u period mog odrastanja, kada sam kao dijete osjećala posebnu radost i mir, slušajući neke od najdivnijih melodija. Danas je sevdah moja mladost i životni stil. Pomaže mi da pjesmom iskažem sve ono što riječima uzalud tražim, a skriveno je duboko u meni. Kada bih vezala jedan osjećaj uz sevdah, onda bi to bila čežnja.

Sa bendom mnogo putujete u regionu, ali i šire. Na koji način publika reaguje na Vašu muziku i interpretaciju sevdalinki? Šta je ono što je univerzalno između publike i sevdalinke?

Kao što prethodno rekoh, sevdah je osjećaj. Naravno da postoji razlika kada nastupamo pred domaćom publikom koja poznaje neke od pjesama i reaguje na prve taktove. Europska publika prati iskonski osjećaj sevdaha povezan u cjelinu između melodije i interpretacije, stoga je na nama veća odgovornost da im približimo taj osjećaj. Divne uspomene nosim sa našeg koncerta u Dresdenu. Vrlo intimna i akustična atmosfera crkve “Tri kralja”,  pred lokalnom publikom koja je od prve do posljednje minute dijelila ljubav s nama ili, recimo, nedavni koncert u jednom selencetu u Švicarskoj imena Stans.  To je čar sevdaha.

Koja je Vama omiljena pjesma i šta vam ona znači?

Svaka pjesma je priča za sebe i tako je doživljavam. Dijelim sve ljubavne tuge i čežnje djevojaka, gordost i hrabrost momaka iz svake od sevdalinki koje izvodim. Da bi ih približila sebi i publici, zamišljam ponositu udovicu koja neće sarajevskog kadiju, već hoće banjalučkog  deliju i ta slika postaje moja inspiracija u lakoći voljenja.

 

Pored turneje, na čemu bend još trenutno radi?

Pored toga što smo se vrlo aktivno posvetili koncertnim aktivnostima, uvijek smo u kreativnom haosu. Čak i kada putujemo, rađaju se sjajne ideje o nečemu novom i drugačijem. Trenutno smo ponajviše posvećeni publici i marljivo se pripremamo za svaki od koncerata.

Da li je u našim okolnostima teško uspjeti kada je tradicionalna muzika u pitanju, imajući u vidu sveprisutni šund koji na okružuje?

Bend Divanhana je sjajan primjer svim mladim ljudima bilo da se bave muzikom ili nekom drugom profesijom, da uz rad i trud, uspjeh dolazi kao nagrada i motivacija. Poštujemo druge i drugačije, a u našem mikrokosmosu istinski vjerujemo u naš rad i trudimo se svakodnevno biti bolji. Važno je vjerovati u sebe i ono što voliš. Željeti i tragati su magične riječi koje nas vode do cilja i otvaraju nam nove vidike. Recept za uspjeh ne znam, ali dodajte u sve malo ljubavi, sigurno će biti slađe.

Zbog čega je, po Vama, važno sačuvati muziku naših starih?

Tradicionalna muzika živi i treba da se razvija, da bi opstala i bila sačuvana od zaborava, treba biti njegovana i izvađena iz okvira. Mi smo vrijeme u kojem živimo posudili od naših potomaka, te iz tog razloga dužni smo im ostaviti nešto na šta smo vijekovima ponosni. Tradicija je kontinuitet – povezati danas ono što je bilo juče sa onim što će doći. Tradicija je, u stvari, vizija i kvalitet da stvoriš nešto dobro u vremenu u kome živiš za vrijeme koje dolazi.

 


 

Šta Divanhana svojom muzikom poručuje građanima BiH?

Poruka je uvijek ista – ljubav! To je pravi razlog i jedini cilj. Našom muzikom i sevdahom spajamo ljude i budimo u njima ono najdivnije. Neka među nama vlada ljubav, samilost i stabilnost. Neka nam ljubav bude vodilja.

 

Saznajemo da je ostalo još malo karata za koncert u 21.15 čas, a koncert u 19 časova odavno je rasprodan.

 

 

Razgovarala Maja Isović



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije