Podrška pretučenoj radnici: Hiljade građana iz više bh. gradova došlo na proteste u Jablanicu

Mnogim poslodavcima u BiH na naplatu dolazi rečenica “ako nećeš ti, ima ko hoće”, kojom se godinama ponižavao, obezvrjeđivao i minimalizirao rad i pošten radnik/ca.

Nedostatak radne snage nekima ni do danas nije otvorio oči i pomogao da shvate da radnici nisu robovi i da je vrijeme robovlasništva daleko iza nas. Naprotiv neki se, poput vlasnika hotela Jablanica, i dalje tako ponašaju smatrajući da je radnik dužan raditi kada i koliko poslodavac želi, za platu koju sam odredi i koju isplaćuje kada (ne)želi.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Bivša radnica hotela Jablanica Enisa Klepo dobila je batine od svog poslodavca jer je tražila platu. Nakon što nije dobila naknadu za svoj rad, odbila je otići iz hotela dok ne bude isplaćena. Umjesto isplate, dobila je batine. Sada uz nju stoje hiljade radnika/ca, aktivista/kinja i građana/ki iz cijele BiH.

Na proteste podrške koji su počeli u srijedu u 18 časova u Jablanici stigli su građani iz više bh. gradova – Sarajeva, Mostara, Konjica…

Među njima je i Dragana Muratović iz Mostara. Na proteste je došla jer kako kaže u bh. društvu nema mjesta nasilju. 

“Ljudi u BiH nemaju kulturu prosvjeda, prošle godine u Mostaru se pojavilo 50 prosvjednika kada smo se suprotstavljali femicidu. Moramo to mijenjati i stati u zaštitu naših sugrađana i sugrađanki”, rekla je Muratović za Buku. 

Enisa je uoči protesta za Buku rekla kako je u dogovoru sa porodicom i advokatima odlučila da ne dolazi na proteste.

„Ostajem kući, tako smo odlučili moja porodica, advokatski tim i ja. Rekli su da je za mene bolje da ostanem kući. Nemam dovoljno snage i hrabrosti da izađem pred toliko naroda, ali i ne bih da protesti odu u krivom smjeru, ovo su ipak protesti protiv nasilja nad svim ženama“, rekla je Enisa ranije danas za Buku.

Jedna od organizatorica protesta i predsjednica Udruženja žena „Nera“ iz Konjica Elvedina Alić za Buku kaže je večerašnji protest protest za prava svih žena u BiH.

“Protest građanki i građana koji je nastao kao odgovor na nasilje počinjeno nad Enisom je borba za ljudska i radnička prava svih nas. Ovaj momentum mora biti iskorišten za podizanje svijesti građana o važnosti osude nasilja i signal nadležnima da kreiraju kvalitetniji poslovni ambijent koji će imati podržavajuće politike za sve radnike i radnice”, kaže Alić za Buku.

Kaže kako su, nakon brutalnog premlaćivanja uposlenice hotela Jablanica od strane poslodavca tj. vlasnika hotela, nadležne službe reagovale u skladu sa zakonskim ovlastima, ali da to nije dovoljno.

“U državi u kojoj se veoma često krše osnovna ljudska prava, a nasilje prešutno odobrava, pitanje je da li trebamo zakone prilagoditi i njima biti stožiji prema nasilnicima. Smatram da svako ko počini nasilje ne smije biti u zadržan u pritvoru samo 24 ili 48 sati”, kaže Alić.

Smatra da nasilnici trebaju duže biti u pritovoru, a to je moguće samo izmjenom aktuelnih propisa.

“U ovom slučaju nasilnik će se braniti sa slobode, što je obeshrbrujuća činjenica za žrtvu i društvo. Enisa je djevojka koja je tražila svoje pravo, svoju zarađenu platu. Da je kojim slučajem muškarac bio u pitanju sigurno ne bi dobio ovakve povrede niti bi nad njim bilo izvršeno nasilje”, dodaje Alić.

Napominje da su mnogo češći oblici verbalnog nasilja i kršenja radničkih prava upravo nad ženama.

“Žene često trpe nasilje jer su hraniteljice porodice i znaju da prestankom rada njihova porodica dolazi u iznimno težak položaj. Žene šute, kriju ili ne prepoznaju oblike nasilja koji se provode nad njima”; zaključuje naša sagovornica.  

Edisa Demić jedna od organizatorica protesta kaže da 40% žena u BiH je pretrpjelo nasilje. 

“Muškarci u mnogo manjem procentu to pokazuju istraživanja”, kaže Demić za Buku. 

Ćamila Imamović, predsjendica Udruženja “Most” za Buku kaže da je najbitnije da institucije počnu raditi svoj posao. 

“Pa će se onda žrtve ohrabriti i prijaviti nasilje. Sve dok ne budemo imali povjerenja u naše institucije i ljude koje smo postavili tamo na mjesta na kojima se odlučuje o našim sudbinama onda nećemo prijavljivati nasilje, ako ćemo mi biti kažnjeni a ne onaj nasilnik”, rekla je Imamović. 

Proteste je organizovalo Udruženje žena “NERA” Konjic u saradnji sa Udruženjem žena “Most” Jablanica, Udruženjem “Dignitet” Mostar, Udruženjem “Inicijativa građanki/na” Mostar, Udruženjem žena “Univerzum” Mostar i Udruženjem “Ja bih u EU” iz Sarajeva.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije