Institucije BiH: Na narodu štedi, na nova auta troši!

Ko kaže da Bosanci i Hercegovci nisu štediše, a pogotovo njihovi političari i državni službenici. Da bi pokazali solidarnost sa građanstvom, činovnici BiH sebe su „opalili“ po džepovima za 4,5 odsto, što je donijelo silnu ušteđevinu od 15 miliona KM. Superica. Kako bi imali barem neku satisfakciju, donošenjem  ove fantastične mjere štednje, šefovi istih tih službenika morali su sebe nagraditi ni manje ni više nego novim voznim parkom u vrijednosti od 5 miliona maraka. Nema sumnje, biće tu sjajnih audija A8 i novih folcika, a cijena i nije nešto obzirom na opremom koju isti u sebi imaju – tričavih 70.000 KM. Sitnica.

Pošto su im kancelarije pomalo sumorne, jer namještaj nije mijenjan par godina, odlučili su se malo ponoviti sa novijim radnim stolovima i ormarićima koji će budžet BiH koštati tričavih pola miliona maraka. Ali pošto u ovu cifru ulazi 135 000 KM za kompjutersku opremu, ne može se reći da su službenici alavi, jer neće baš svu lovu utrošiti u enterijer svojih kancelarija. Suma sumarum, kad se sve skupa izračuna i podvuče, za tili čas će nestati trećina ušteđevine. Ali ko zna da štedi, zna i da troši – tako ti je mala moja kad kupuje službenik Bosanac!
Od ostatka novca nešto će dobiti i pojedini sekretarijati, pa će generalnom sekretarijatu Savjeta ministara za kapitalne izdatke pripasti 596.000 maraka, od toga 387.720 KM za kompjutersku opremu.

Da ne misli samo na svoje fotelje, Predsjedništvo je pokazalo time što će namještaj kupiti i Konkurencijskom vijeću, i to u vrijednosti od 13.680 KM. Kancelarija za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivrednom i ruralnom razvoju dobiće stolova i stolica u vrijednosti od 9.280 maraka, a Služba za poslove sa strancima u vrijednosti od 30.500 KM. Nadajmo se da će nekome, osim fotelje, pripasti i pokoja sećija gdje bi mogao prileći za vrijeme radne pauze!

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Salonima namještaja i prodavcima računarske opreme baš će da upadne kašika u med, jer će namještaj u vrijednosti od 22.600 i kompjutersku opremu za 3.904.000 KM (uh, šta će se ovdje novih personalnih računara i laptopova stavit u opticaj) dobiti i Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH. Odlično. Naše neispravne isprave izgleda da će se napokon ispraviti i po zna koji put modernizovati.

Isto tako za enterijerski izgled ala Luj 14. pobrinuće se i Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, koja će za namještaj izdvojiti 21.900 KM, dok će Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH za ovu namjenu potrošiti 65.257 maraka. Najvjerovatnije će mijenjati presvlake u avionskim kabinama i helikopterima, nikad se ne zna.  Ovo proljetno spremanje javnih ustanova, po svemu sudeći, imaće karakter mijenjanja kancelarijskog namještaja – ali to i jeste bio najveći problem u našoj državi, te je samo trebalo da promijenimo namještaj  i sve će krenuti uzlaznom putanjom: prestanak društvenopolitičke krize, stabilizacija međuentitetski odnosa, rast privrede, ekonomski napredak, prosperitet države, ulazak u EU!

BiH je država koju treba da čuvamo, a kako da je čuvamo ako vojske nemamo – zato smo prošle godine uposlili 300 novih vojnika, zlu (i NATO-u) ne trebalo. Ali neće nas ni oni služiti džabe – njihove vojne plate ove godine stajaće nas 1.976.000 KM.

Pošto ministar finansija u svojim rukama treba da ima silnu lovu, a u BiH se na tom mjestu nalazi jedan od najpoštenijih političara u državi, kolega Špirić Nikola, na čuvanje mu je dat najveći dio kolača. On iznosi 2.542.000 KM, od čega je 2.074.808 KM namijenjeno za nabavku softvera, dok je 23.000 KM predviđeno za nabavku – fotografske opreme!? Šta ćeš, Nidžo je okružen sve samim softverašima, pa nije ni čudo da se troše toliki novci na potrebne im računarske programe.

I eto, mic po mic, ukrpi rupu u onom ministarstvu, daj za auto jednom pomoćniku ministra, kupi kompić drugom pomoćniku, nabavi kauč onom službeniku, uguraj ormarić drugom i odoše državni novci. Uglavnom, oni što od sebe uštediše sebi i vratiše, a narod neka čeka neku drugu mjeru štednje!

Pitanje je na koji način narod od svojih plata išta da uštedi kada je non-stop na negativnoj nuli, te svoj dohodak potroši i prije no što mu primanje padne šaka?! Ni na koji, jer od mjera štednje nikada i nema nikakve koristi!

 

 

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije