Dežulović: Adolf Hitler i građanska opcija

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Elem, našli se u kafani članovi neonacističkog Bosanskog pokreta nacionalnog ponosa, pa raspravljaju o Adolfu Hitleru i njegovim dobrim i lošim potezima. “Ne kažem ja da Hitler nije griješio, imao je on bezbeli i pogrešnih poteza”, zaključio je raspravu jedan ćelavi iz Živinica. “Planirao je da pokori i etnički očisti svijet, istrijebi Židove, Cigane, niže rase i pedere, pobio je šezdeset miliona ljudi i u koncentracionim logorima likvidirao šest miliona Židova, ali oni imbecilni brčići su mu bili brate čista katastrofa.”

Pročulo se, eto, da i u Bosni i Hercegovini, kao u svakoj civiliziranoj zemlji, postoji ilegalna neonacistička organizacija. Srbija ima zabranjeni ekstremni Nacionalni stroj i svu silu četničkih, nedićevskih i ljotićevskih profašističkih udruženja, Hrvatska ima ekstremne ustaške gerilce i jednu pravu pravcatu neonacističku stranku u parlamentu, Hrvatsku čistu stranku prava, samo Bosna i Hercegovina nije imala svoje neonaciste. Razlog je bio jednostavan i shvatili su ga odmah na početku svog prvog sastanka: za razliku od svih drugih civiliziranih država s neonacističkim pokretima, Bosna i Hercegovina ima tri jednakopravne i konstitutivne nacije. Tri nacije, naime, mogu biti prilično komplicirana i visoka prepreka za nekoga s idejom nacionalnog jedinstva i supremacije. Lako je Nijemcima: Ein Führer, Ein Reich, Ein Volk. Hajde ti napravi moćan Reich s motom “jedan vođa, jedna država, tri naroda”.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Problem su bosanski neonacisti najprije pokušali riješiti na bosanski način. Revolucionarni nacistički koncept “Tri vođe, tri države, tri naroda” bio je genijalan, ali imao je jedan nedostatak: već je postojao. Tri konstitutivna naroda već godinama vode trojica vođa, a treća država samo što nije.

Preostalo je onda da se vrate izvornim principima nacizma i vežu za jednu naciju. Logičan su izbor bili hrvatski ustaše. Nacistički ustaški pokret u Bosni ima dugačku i slavnu tradiciju, Bosna je ionako oduvijek bila hrvatski povijesni i kulturni prostor, bosanski su kraljevi bili Hrvati, bosanski su muslimani poturčeni katolici. Koncept je bio genijalan, ali imao je jedan nedostatak – već je postojao. Ideja o hrvatskoj Bosni legitimna je politička ideja već dvadeset godina, biti hrvatski neonacistički gerilac u zemlji u kojoj ulice i danas nose imena hrvatskih nacista iz Drugog svjetskog rata, i u kojoj je stranka što ulice naziva po nacistima jedna od vladajućih, malo je, hm… neozbiljno. Što će raditi hrvatski neonacist u Bosni? Pod okriljem noći šunjati Mostarom, pa šarati “Živio Jure Francetić!” po zidovima u Ulici Jure Francetića??

Sljedeći su logičan izbor bili srpski četnici. Četnički pokret u Bosni ima dugačku i slavnu tradiciju, Bosna je ionako oduvijek bila srpski historijski i kulturni prostor, bosanski su kraljevi bili Srbi, bosanski su muslimani poturčeni pravoslavci. Koncept je bio genijalan, ali imao je jedan nedostatak – već je postojao. Ideja o srpskoj Bosni legitimna je politička ideja već dvadeset godina, biti srpski neonacistički gerilac u zemlji u kojoj četnički nacisti imaju vlastiti entitet malo je, hm… neozbiljno. Što će raditi srpski neonacist u Bosni? Krišom, da ga nitko ne vidi, popeti se na Ozren, pa u Petrovu sprejom napisati “Živeo Čiča Draža!” na spomenik Draži Mihailoviću?

Ostali su Bošnjaci. Kako se odmah nisu sjetili? Što drugo može biti bosanski neonacist nego Bošnjak?! Islam u Bosni ima dugačku i slavnu tradiciju, Bosna je ionako oduvijek bila islamski historijski i kulturni prostor, bosanski su kraljevi bili Bošnjaci, bosanski su muslimani oduvijek, a ovdašnji katolici i pravoslavci tek su pokršteni muslimani. Koncept je bio genijalan, ali imao je jedan nedostatak – već je postojao. Ideja o islamskoj Bosni legitimna je politička ideja već dvadeset godina, biti bošnjački neonacistički gerilac u zemlji u kojoj islamski nacisti imaju svoje kulturne centre i objavljuju feljtone u nacionalnim dnevnim novinama, jednako je subverzivno kao biti heavy-metalac u Finskoj. Što će raditi bošnjački neonacist u Bosni? Upasti u redakciju Saffa i vikati “Smrt Židovima!”?

Tako je najzad nastao Bosanski pokret nacionalnog ponosa, prvi nadnacionalna nacistička organizacija u cjelokupnoj povijesti nacizma. BPNP Bosnu definira kao državu Bošnjaka, odnosno Bošnjana, odnosno Bosanaca, a Bošnjakom odnosno Bošnjanom odnosno Bosancem smatraju “svakog bijelog stanovnika Bosne bez obzira na religijsku ili podrasnu pripadnost”. Cilj im je stoga sekularna Bosna, a najveći neprijatelj islamizam, jer vjerske konfesije razgrađuju jedinstvo: “odbacujemo vezanje Bošnjaka za samo jedan religijski identitet”, piše na sajtu BPNP-a, “što se pokazalo štetnim za naš nacionalni razvoj i dignitet”.

Bosnacistički koncept “Ein Reich, ein Mann, eine Stimme” – Jedna država, jedan čovjek, jedan glas – pokazao se genijalan, ali ipak ima jedan nedostatak: već postoji. Ideja o sekularnoj Bosni kao državi svih njenih stanovnika bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost postoji zapravo već dvadeset godina. Ima u narodu za nju zgodan i već dugo uvriježen kolokvijalni naziv – “građanska opcija”.

Pa me to podsjetilo na onu anegdotu s početka rata, kad je jedan sarajevski mangup, zvani Nambijar, na beretki nosio bedž s polumjesecom i ljiljanom umjesto zvijezde, objašnjavajući ga riječima – “Građanska opcija, jarane!”. Tako danas Sarajevom i Tuzlom gmižu izbrijani skinheadi s njemačkom goticom na potiljcima, pa skriveni pod kapuljačama šaraju po gradskim fasadama kukaste križeve, dižu desnice u “Sieg Heil!” i objašnjavaju – “Građanska opcija, jarane”.

Jebite me ako ima čvršćeg i boljeg dokaza da je Bosna Majka Domovina Svih Svjetskih Apsurda: nema na cijelom svijetu zemlje u kojoj su etnofašizmi tako politički etablirani da su joj neonacistički skinheadi na građanskim pozicijama!

Našli se tako u kafani članovi neonacističkog Bosanskog pokreta nacionalnog ponosa, pa raspravljaju o situaciji u Bosni i Hercegovini. “Ne kažem ja da u Bosni sve baš tako sjajno”, zaključio je raspravu jedan BPNP-ovac. “Republika Srpska, zapadna Hercegovina i Sarajevo su etnički čisti, Srpska je puna četničkih spomenika, u Mostaru se ulice zovu po ustaškim legionarima iz Drugog svjetskog rata, islamska štampa objavljuje antisemitske pamflete, Židovi i Cigani nemaju pravo biti birani u organe vlasti, ali bosanski fudbal je brate čista katastrofa!”

Oslobođenje

 

 

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije