Kako se kalio Bole terorista?

“Nisam htio da ubijem Tadića! Odnio sam oružje jer nisam želio da ga držim u kući, a imao sam namjeru da ga prodam”
Božidar Stanišljević Bole

Božidar Stanišljević Bole neće biti optužen za terorizam, navele su Nezavisne novine. Stanišljević, koji je priznao da je njegovo oružje pronadjeno u banjalučkoj sportskoj hali “Borik”, dan uoči centralne manifestacije povodom Dana i krsne slave Republike Srpske, 9.januara, će biti optužen za nedozvoljeno posjedovanje i promet oružja, umjesto za terorizam.

Stanišljević, kome je bio određen tromjesečni pritvor, pušten je prošle sedmice da se brani sa slobode.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, je ranije, u vezi sa prekvalifikacijom krivičnog djela protiv Stanišljevića, kratko izjavio da Tužilaštvo još nije završilo sa istragom u čitavom slučaju.

Podsjetimo, ovaj slučaj izazvao je neviđenu protivterorističku kampanju bezbjednosnih struktura u BiH i Srbiji, Stanišljević je dovođen u vezi sa Ljubanom Ećimom, pa čak i sa Lukom Bojovićem. Prema prvim medijskim spekulacijama, na proslavi Dana RS, trebali su biti ubijena oba predsjednika, i RS i Srbije, a Stanišljević je automatski osumnjičen za terorizam.

Sve je ovo i trebalo biti shvaćeno ozbiljno, ali ono što je trebalo raditi jeste pustiti da se samo i isključivo bezbjednosne strukture bave nesretnim slučajem. Ali naravno, stvar je izmakla kontroli te postala dnevnopolitički višedimenzionalna.

“Započeta je provjera osumnjičenog, u kojoj su i utvrđeni njegovi kontakti sa Ećimom, nekadašnjim zamjenikom šefa SDB Banjaluke, koga je zbog umiješanosti u šverc cigareta i drugih kriminalnih radnji sa te funkcija 1997. smijenila Biljana Plavšić. Ećim je inače bio u kumovskim vezama sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, a u vreme ratnih dešavanja pokušao je da stvori jedinicu sličnu Crvenim beretkama, čije je pripadnike jedno vrijeme čak obučavao Milorada Ulemek Legija” navodi se čak u tekstu lista Blic.

Čitav slučaj bio je od početka obavijen velom brojnih tajni : je li Stanišljević bio sam, kad je oružje bio uneseno u dvoranu, dan prije manifestacije ili mjesecima prije,kako je od početka tvrdio Stanišljević, ko je trebao izvršiti atentat?

Medijski spin je, u svakom slučaju, odrađen perfekno. Zanimanje javnosti Republike Srpke i Srbije tih dana za “slučaj Borik i terorističku zavjeru protiv najviših funkcionera” bio je ogroman i, uobičajeno, nadglasao je jeku suštinskih egzistencijalnih pitanja u obe zemlje. “Oružje pronađeno u Boriku, na sreću nije upotrijebljeno, ali je postalo ” inicialna kapisla za “predizborne taktičke vežbe većine izbornih štabova srbijanskih (ili srpskih – kako vam drago) političkih partija” rekao je u svom komentaru Zoran Živković, bivši premijer Srbije.

Najkontraverznija reakcija na čitav slučaj desila se u vidu nesretnog i nespretnog crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa “čiji su se prsti poskliznuli na tastaturi u nastupu neodoljive želje da napravi dobar štos, ali je sve to skupa ispalo kao neuravnoteženi ispad od kojega je šteta mnogo veća nego korist” ( Miloš Vasić, Tportal ).

Nikolaidis je u svom tekstu kazao, između ostalog, kako bi civilizacijski iskorak bio da je Boletovo oružje iskorišteno na način na koji je ukazivan tokom same istrage, što je izazvalo neviđenu buru reakcija iz Srbije i RS, a koja je indirektno proizvela i smjenu direktora Narodne biblioteke Sretena Ugričića koji se zastao Nikolaidisovog prava na slobodnu riječ.

Od Boleta, nesretnog ljubitelja oružja, pa sve do smjene jednog od najučenijih ljudi Srbije Sretena Ugričića – takav je krug obišla priča o terorizmu i teroristima u Banjaluci.   

Nakon tri mjeseca slijedi epilog čitave priče : takozvanom teroristi Bošku Stanišljeviću pritvor je ukinut protekle sedmice i on je sada slobodan čovjek. Prema nezvaničnim informacijama, Stanišljević je cijeli period boravka u pritvoru uredno primao mjesečni dohodak u Hali Borik, u kojoj je bio zaposlen.

Ovaj slučaj izazvao je brojne reakcije zvaničnika RS, BiH I Srbije, od kojih smo izabrali najzanimljivije.

Milorad Dodik, predsjednik RS :

“Blizu smo onih koji su bili u dodiru sa tim oružjem, a motive ćemo moći tek poslije da istražujemo”

Sadik Ahmetović, ministar bezbjednosti BiH :

“Јedno je jasno – oružje je bilo namijenjeno nekome, a za koju tačnu namjenu, nadam se da ćemo vrlo brzo dobiti odgovor od nadležnih institucija”, rekao je Ahmetović i dodao da policiji i tužilaštvu treba pružiti maksimalnu podršku da urade svoj dio posla.

Gojko Vasić, direktor policije RS :

“Vi sami znate, ako bi nešto bilo ostavljeno na određenom mjestu u Banjaluci, recimo, mjesec dana, koliko bi prašine bilo oko toga i na samom predmetu. Zasigurno se može govoriti da to oružje nije bilo dugo vremena tu”,

Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske:

“Nastojimo da ostvarimo saradnju sa svim agencijama koje mogu da doprinesu dovođenju ovog slučaja do konačnog epiloga. Ovo sigurno ima veliku i specifičnu težinu i istraga će biti u skladu sa tim. To podrazumeva i određeno vreme”

Ivica Dačić, ministar Unutrašnjih poslova Srbije :

“Ono što postoji kao informacija je da se pritvoreni i Ljuban Ećim poznaju. To je samo jedna činjenica koju treba ispitati, kakva je vrsta tog odnosa i da li to ima veze sa ovim dogadjajem”

Slobodan Homen, Koordinator Vlade Srbije za medije :

“Nije slučajno da neko unese oružje u takav objekat i da govori da je to oružje iz rata, s obzirom da je dosadašnja istraga utvrdila da su neki komadi napravljeni posle rata”

Milivoje Mihajlović, direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima :

“Nije moguće da iza pronađenog oružja u sportskom centru “Borik” stoji samo jedna osoba koja je do sada uhapšena”

Bilo bi dobro priupitati sve ove ljude šta o svemu misle nakon što je Bole izašao iz pritvora- gdje su sad ećimi i bojovići, gdje je ta famozna teroristička zavjera, gdje su ti moćni banjalučki teroristi? Priupitajte ih i za zdravlje Sretena Ugričića, onako usput….

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije