Pošteni Čavka i čestiti Fahro

Samo sam zato bila pošteđena osobnog suočavanja s prijetnjama koje su mi mlade i lijepe koleginice, manirom Smiljka Šagolja, slale s TV ekrana, pozivajući se na dobro obaviještenog Almira Džuvu i njegovo slušanje telefona. Priznajem, nisam se uzrujala: kad sam Džuvi važnija od Mevlida Jašarevića, onda iza toga moraju biti viši interesi. A i Džuvo&comp. su prilog upakovan s viškom insinuacija i manjkom podataka, uprkos neodređenim urednicama pristojno adresirali, očekujući valjda da shvatim poruku: odluka o čuvanju Fahrudina Radončića od istraga koje se protiv njega vode donesena je i svako ko se usudi prkositi joj – proći će kao Dragan Lukač.

 Ili kao Dženana Karup – Druško koja se drznula da intervjuira Dragana Lukača, odnosno Duška Jurišić, glavna urednica Dana, koja je – zamislite! – objavila intervju sa direktorom Federalne uprave policije. I zato dobila svoju porciju uvreda u Avazu (od FTV-a je svojedobno dobila i otkaz). I Duška i Dženana i ja svjesne smo Avazove potrebe da svako ko im stane na put postane klozetska krpa, kurva i srpski okot, no još uvijek živimo u uvjerenju da onoga čime se Avaz hvali dio javnog servisa bi morao da se stidi. No, da nije tako pokazao je FTV u avazovskom maniru kada je za hater Olega Čavke posegnuo za obmanama. Čavka se u sudnici obrušio na Dane tvrdeći kako je optuženi Turković Danima prijetio tužiteljici Diani Kajmaković.

Predsjednik sudskog vijeća mu je odgovorio kako je to njegova konstatacija. Kajmakovićku niko nije ni pitao. No, sve i da je Turković to učinio, ostaje nejasno zašto je FTV izjavu Dragana Lukača u kojoj direktor Federalne policije potvrđuje da je FUP podnio prijavu protiv Olega Čavke zbog odavanja službene tajne – okarakterizirao navodnom?! I zašto zapravo Dragan Lukač ne silazi sa FTV ekrana? Direktor FUP-a javno je u Danima priznao da po nalogu Tužiteljstva BiH vodi istrage „koje su u vezi sa organiziranim kriminalom, ali ima i određenih predmeta u kojima vodimo policijske istrage koje su u fazama predkrivičnog postupka također u vezi sa organiziranim kriminalom.(…) Tu ima dosta ozbiljnijih stvari u kojima se obuhvaćaju kriminalne aktivnosti jednog broja organiziranih kriminalnih grupa, pa čak i mafijaških organizacija i cilj je spriječiti te istrage”.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Lukač je također priznao da je početkom novembra prošle godine od Tužiteljstva BiH dobio nalog da federalna policija istraži likvidaciju Ramiza Delalića Ćele. Gle koincidencije: FTV/Avazovo napadanje Lukača i nalog Tužiteljstva BiH vremenski se podudaraju! Kako istraga odmiče – a Lukač se pohvalio da je zadovoljan rezultatima – tako se i napadi pojačavaju. Pritisci „pojedinaca iz određenih političkih stranaka, iz MUP-a, uključujući i federalni, pojedinaca iz određenih tužiteljstava, određeni ljudi iz određenog medija, kao što je FTV, odnosno pojedinci u tom servisu preko kojih se vrši propaganda, medijska hajka”, kako ih je imenovao Lukač, imaju svoje efekte: prošle subote jedan od najagilnijih istražitelja doživio je srčani udar. Kome smeta istraga o likvidaciji Ramiza Delalića Ćele? Ćelino ubistvo je 2007. istraživao kantonalni tužitelj Oleg Čavka.

Kada je podigao optužnicu protiv Muhameda Alija Gašija, bio je tu i dio koji se odnosio na Ćelino ubistvo, no jedino taj dio optužnice nije dokazan. U to je vrijeme Gaši na FTV-u optužio Čavku za uzimanje mita. Prijava nije podnesena. Gaši je osuđen, mada su Radončić i Avaz poručivali Čavki kako će mu za to trebati vidovita Džemila. I tada se znalo za veliko prijateljstvo Radončića i Nasera Keljmendija, kao što se znalo i za bliske veze Keljmendija i Gašija. No, Gaši je na optuženičkoj klupi ostao sam – ostali su isparili. U međuvremenu je Čavka napredovao: jedan je od dvoje državnih tužitelja protiv zločinačke organizacije Zijada Turkovića. Optužnica tereti Turkovića za ubistva, utaje, trgovinu drogom i brojna nedjela, o čemu i Oslobođenje i Dani redovito izvještavaju. No i Turković je optužio Čavku za uzimanje mita. Ovaj put je podnesena i prijava.

 
Turković tereti Čavku da je od njega primio 30.000 eura da pripazi Isljama Kalendera, svjedoka pokajnika koji u sudnici ne krije vlastita zlodjela jer je dobio imunitet. Poštenom tužitelju se prilično zanedalo: protiv njega je podnesena još jedna prijava, ovaj put zbog hakiranja maila nekadašnjeg glavnog tužitelja Milorada Barašina. Smijenjenom Barašinu je zasmetalo što je njegova smjena koincidirala s upadom u njegov mail i snimcima koje je neimenovani Džuvo dostavio FTV-u?! Nekako istovremeno, Šejla Jugo – Turković, supruga Zijada Turkovića, dugogodišnja zvijezda Avazovih izdanja i TV Alfe i po vlastitom priznanju nezaobilazna na Radončićevim žurkama s Keljmendijem i društvom, odlučila je da javno progovori o (zlo)djelima čijem je šurovanju nazočila. Tako se saznalo za sastanak u Radon Plazi na kojem je dogovarano Delalićevo ubistvo. Tako se saznalo i još koješta što u konačnici nema mnogo veze s Turkovićem, ali sudeći po žestini s kojom se Avaz obrušava na svoju nekadašnju prvu violinu – poprilično ima veze s Radončićem.

 
Uostalom, u istoj je Radon Plazi osiguran i alibi Turkoviću za vrijeme pljačke u Cargo-centru Aerodroma BiH i uostalom upravo je Zijad Turković – od svih zlodjela koja ga terete – priznao pokušaj ubistva Nasera Keljmendija. Također u Radon Plazi. Za koga je Turković trebao ubiti Keljmendija još ne govori, a ni pošteni Oleg ne pita, mada i Turković i njegov advokat Fahrija Karkin nedvosmisleno aludiraju na svjedoka odbrane, čestitog i nezaobilaznog Fahrudina Radončića. Šta hoće FTV? Uvjerena sam da je u Sivom domu malo onih koji bi se zakleli u čestitost Fahrudina Radončića. Utoliko je jadnija ta urednička potreba da se na ubistvu Ramiza Delalića, mafijašenju i trgovini drogom gradi stranačko partnerstvo i tako čuva batina protiv političkih neprijatelja. Ako je i odluka višeg političkog interesa, previše je gadljiva za bilo koga ko želi o(p)stati u ovoj zemlji.

 
Tekst preuzet iz Oslobođenja

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije