Matić: Bivši ministar mi podmeće

Komentirajući nakon današnje sjednice Vlade kritike da bi se najavljenim objavljivanjem registra branitelja prekršilo zakon i Ustav, Matić je pred Banskim dvorima rekao kako zna da objavljivanje registra, prema važećim zakonskim odredbama, nije moguće.

‘Nisu oni otkrili toplu vodu, pa i mi znamo da po sadašnjoj zakonskoj regulativi to nije moguće napraviti. Zato i nismo rekli da ćemo to napraviti sutra ujutro, nego ćemo napraviti prave, temeljite pripreme, a kad napravimo pripreme, onda ćemo to i provesti. Dakle, za ovog četverogodišnjeg mandata Kukuriku koalicije registar branitelja će biti objavljen’, rekao je Matić.

Upitan o kakvim je pripremama riječ, ministar branitelja odgovorio je da se radi o pripremama zakona.
‘Nitko neće kršiti zakon, nitko neće prekršiti Ustav. Kad se pripremi adekvatan zakonski okvir tada ćemo pristupiti objavi registra u onom obliku koji će biti potpuno bezbolan za sve branitelje’, naglasio je.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Odmah po najavi objave Registra branitelja neki pojedinci iz brojne braniteljske populacije krenuli su nisko udarati po novom ministru. Jedan od njih je Matićev prethodnik Tomislav Ivić, koji je u srijedu na konferenciji za novinare podijelio otvoreno pismo u kojem se dovode u pitanje Matićeve ratne zasluge.

Pismo koje je navodno potpisalo 20-ak vukovarskih branitelja, a poslano je predsjedniku, premijeru, udrugama iz Domovinskog rata, političkim strankama te medijima, između ostalog je navedeno da je aktualni ministar u svom životopisu lažno napisao da je u obrani Vukovara obnašao sve funkcije, od zapovjednika voda do zapovjednika bojne.

‘Zna se da je pokojni general Blago Zadro bio zapovjednik bojne u kojoj je bio mobilizirani vojnik Matić – Fred. Nakon smrti generala Zadre zapovijedanjem bojne je nastavio pokojni Marko Babić i Ivo Kovačić. Zar ga nije sramota tako gaziti po kostima mrtvih heroja Vukovara i uzimati sebi nešto što nikada nije bilo?’ – navodi se u pismu.
Ministar Matić je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazao kako je ‘to stara priča kojom bivši ministar Ivić i drugi žele manipulirati činjenicama’. ‘Ja sam svoj ratni put objavio na 400 stranica u knjizi ‘Ništa lažno’ i dosad me nitko nije demantirao’, rekao je Matić za Slobodnu Dalmaciju.

Fred Matić je također otkrio kako ga, otkako je Ivić pustio u javnost otvoreno pismo, neprestano zovu prijatelji i demantiraju da su potpisali sporno pismo.

Podsjetio je da je 1998. godine, kada je u HDZ-ovoj Vladi postao šef kabineta Ministarstva branitelja, bio heroj Vukovara. Kada je nekoliko godina poslije toga postao savjetnik Jadranke Kosor, bio je hrvatski branitelj i heroj Domovinskog rata, a kada je postao savjetnik za branitelj predsjednika Josipovića za sve je bio heroj, branitelj i logoraš. Pita se kako sada netko može govoriti o nelogičnostima njegova ratnog puta.

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije