Počela sezona grijanja u Banjaluci: Pogoni spremni da griju punom parom

Povodom početka grijne sezone u Banjaluci, član upravnog odbora “Eko toplane” Dragiša Zečević kazao je da su nabavljene dovoljne količine drvne sječke za predstojeću grijnu sezonu, te da je obavljena neophodna rekonstrukcija distributivne mreže i pogona koji su spremni da punim kapacitetom isporučuju toplotnu energiju.

Građani ne bi trebalo da strahuju da će zimu dočekati pored ledenih radijatora, rekao je Zečević, dodajući da će režim isporuke toplotne energije biti prilagođavan spoljašnjim temperaturama.

Tokom ljeta, urađeno je mnogo na unapređenju kvalitete i efikasnosti grijanja.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Sezona je počela 15. oktobra, kao što je regulisano opštim uslovima poslovanja. Svi proizvodni kapaciteti spremni su da rade u punom jeku i građani za nekoliko dana mogu da očekuju u potpunosti tople radijatore “, navodi Zečević, ističući da je “Eko toplana” radila i na osavremenjavanju toplotnih podstanica.

“To je jedna potpuno nova dimenzija, nešto što do sada nije rađeno u Banjaluci. Do sada su automatizovane 34 najveće podstanice na području grada”, kazao je on, dodajući da će u narednom periodu biti izvršena automatizacija i na preostalim toplotnim podstanicama, što će doprinijeti efikasnijoj i stabilnijoj isporuci toplotne energije.

Što se tiče cijene grijanja, rekao je da će ona zavisiti od cijena na tržištu, te da je to pitanje u nadležnosti grada.

Ovom prilikom, gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, takođe je obišao “Eko toplane”, konstatujući da je sve spremno za isporuku toplotne energije građanima.

“Trenutno je uskladišteno 40 tona drvne sječke, što je dovoljno za narednih nekoliko mjeseci, dok je preostala količina ugovorena sa dobavljačima”, rekao je Stanivuković, dodajući da je grad u proteklom periodu izdvojio deset miliona za “Eko toplane”, od kojih se pet odnosi na subvencije, dok je isto toliko izdvojeno za rekonstrukciju toplovoda.

Takođe je istakao da je važno što imamo sopstveni energent, te u tom pogledu ne zavisimo od drugih zemalja.

Stanivuković je naveo i da  je više od milion maraka uloženo u mrežu koja vodi u Novu varoš, a isto toliko novca uloženo je za rekonstrukciju mreže koja vodi prema naselju Lazarevo. “Obnovljena je i toplovodna mreža u Gajevoj ulici, koja nije mijenjana od 1974. godine, a za to je izdvojeno oko 250.000 KM”,  rekao je gradonačelnik Banjaluke.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije