Tadić: Zamke izbjegnute

Prema njegovim rečima, danas nije moguće proceniti kako će svet izgledati sutra, ali je naglasio da je veoma važno “predviđati probleme, a ne upadati u njih, izbegavati zamke i ponašati se racionalno, a ne iracionalno kao u prošlosti”.

On se na prijemu koji je u njegovu čast priredio ambasador Srbije Dejan Popović, susreo sa velikim brojem srpskih studenata i predavača na britanskim univerzitetima, za koje je rekao da su svojevrsna “intelektualna izvidnica” koja treba da pomogne u definisanju pravca u kojem treba da se razmišlja.

Napominjući da je “učinio napor da se izmeni osnovni kod srpske politike kako nas problemi ne bi zaticali”, Tadić je rekao da su mnoge zamke izbegnute.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Da smo se ponašali kao 90-tih godina bili bismo u mnogo većim problemima”, rekao je Tadić.

“Srbija je danas oprhvana problemima, bez dovoljno investicija u bazičnim istraživanjima koja treba da donesu bolji život i standard ljudima, a zemlju učine sigurnijom i mirnijom oazom. Srbija nema ni dovoljno tink-tenkova koji bi predviđali procese, zadešena je onim što je zadesilo i svet, ali je kudikamo sposobnija da se suoči sa izazovima nego što je to bilo pre”, zaključio je Tadić.

Zvanični deo njegove posete počinje danas kada će se sastati sa britanskim premijerom Kameronom i sa predsedavajućom Doma lordova Frensis de Suzom.

U čast predsednika Tadića šef britanske diplomatije Vilijem Hejg prirediće svečani ručak.

Zajedno sa predsednikom Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine Sebastijenom Kouom Tadić će obići Olimpijski park.

Na kraju posete održaće predavanje na Institutu za strateške studije. Ovo je prva poseta Tadića Ujedinjenom kraljevstvu od kako je šef države.

Velika Britanija je jedna od članica Evropske unije koja podržava proces evrointegracija Srbije i drugih država Zapadnog Balkana i protivi se tome da posle prijema Hrvatske u EU nastupi pauza u procesu proširenja.

Jedna od potvrda te politike je i činjenica da je britanski parlament ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

U okviru razgovora na najvišem nivou u Londonu, pažnja bi trebalo, kako se očekuje, da bude posvećena i privrednoj saradnji i mogućnostima za nove britanske investicije.

Velika Britanija, sa kojom Srbija naredne godine obeležava 175 godina diplomatskih odnosa, na petom je mestu po ulaganjima u Srbiju, a da bi tih investicija bilo još više potrebno je, kako se ističe, unaprediti poslovnu klimu.

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije