EU potpuno podržava uklanjanje barikada

Evropska unija snažno osuđuje nasilje usmjereno na međunarodnu zajednicu na sjeveru Kosova i apeluje na suzdržanost i odgovorno ponašanje, prenose mediji u Srbiji današnje saopštenje iz Brisela, a izvjestilac EK za Srbiju Jelko Kacin spominje ‘balvanizaciju’ Kosova i prisjeća se kolona srpskih izbjeglica iz Hrvatske.

Portparolka  visoke predstavnice EU Maja Kocijančić rekla je Tanjugu da ‘EU pruža punu potporu Eulexu i KFOR-u u naporima koje čine da bi smirili situaciju’. ‘EU potpuno podržava uklanjanje barikada’, rekla je portparolka ograđujući se riječima da se ‘situacija na terenu još uvijek razvija, a mi prikupljamo i provjeravamo informacije’.

Diplomatski izvori u Briselu oštro su opovrgnuli optužbe šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića da su KFOR i Euleks prekoračili mandat koristeći silu na uklanjanju barikada i tvrde kako su ‘vrlo jedinstveni u podršci Euleksu i KFOR-u, koji postupaju u skladu s Rezolucijom 1244’ dodajući da Stefanovićev stav ‘neće naići na puno razumijevanja u Briselu’. Jelko Kacin drži da je današnje izbijanje nasilja na prijelazu Jarinje jasan pokazatelj da je sadašnja situacija na sjeveru Kosova neodrživa.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

‘Pokušaji ‘balvanizacije’ sjevera Kosova ne vode nikuda osim destabilizaciji stanja i pogoršanju uslova u kojima živi srpska zajednica na Kosovu. Građani, ali posebno politički lideri, moraju shvatiti da KFOR obavlja svoj posao, profesionalno i u skladu sa svojim mandatom – rekao je Kacin dodajući kako ‘srbijanski zvaničnici također snose odgovornost da uvjere srpsku zajednicu na Kosovu da im ne prijeti protjerivanje’.

‘Međutim, podizanje tenzija i izazivanje nasilja neizbježno vraćaju slike iz 1991. i sjećanja na izbijanje rata u bivšoj Jugoslaviji koji je počeo balvanizacijom i završio se kolonama izbjeglica iz Hrvatske’, podsjeća se u saopštenju iz Kacinove kancelarije.

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije