Pucnjava na barikadama!

Na sreću niko nije povrijeđen, prenosi internet izdanje lista “Blic”.

Pozivajući se na međunarodne izvore na Kosmetu, list navodi da je uzrok pucnjave, do koje je došlo sinoć nešto prije 21.00 čas, revolt Albanaca koji su zbog postavljenih srpskih barikada takođe blokirani.

Jedan od Srba sa barikada kaže da su svi okupljeni mirni, odnosno da je organizovan miran i dostojanstven protest Srba sa sjevera.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U blizini sela Košutovo, odakle su stigli pucnji, nalazi se albansko selo Čabra.

Na svim putnim pravcima koji sa sjevera Kosova vode ka centralnoj Srbiji, Srbi su postavili barikade i ne dozvoljavaju pripadnicima Euleksa, Kfora i albanskim policajacima i carinicima da se njima kreću.

Iako se stanje na Kosovu tokom jučerašnjeg dana smirilo te nije bilo izgreda, Srbi su proteklu noć ipak proveli na barikadama. Tijekom noći barikade su i dodatno ojačane , a na putu Priština-Rudare Srbi su čak podigli i tri metra visok zid koji potpuno onemogućava promet do Jarinja a na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici dovezli su još 4 kamiona šljunka kako bi ojačali barikadu.

 

‘Oko 21.30 dva šlepera su pokušala istovariti pijesak na most preko Ibra koji povezuje 2 dijela Kosovske Mitrovice. Tada su Albanci kamenovani vozače kamiona, na što su im Srbi odgovorili kamenicama, a zatim se čula i pucnjava iz vatrenog oružja iz južnog dijela.

Nakon 10 minuta došla je policija iz postaje u sjevernom dijelu, koja uuspijeva situaciju držati pod kontrolom’, rekao je sinoć novinarima B92, predsjednik opštine Kosovska Mitrovica, Krstimir Pantić.

Euleks je pak blokirao most u Suvom dolu. U Kosovskoj Mitrovici blokiran je i zapadni most preko Ibra čime je zatvoren još jedan put za eventualni prelazak ROSU ka sjeveru Kosova, javlja B92

Vlada Srbije saopštila je da prati i kontrolišea situaciju na Kosovu te je pozvala Srbe na sjeveru Kosova da mirno demonstriraju i ne nasjedaju na provokacije.

Portparol Euleksa, Nicholas Hoton, potvrdio je da je ta misija EU preuzela nadležnosti na administrativnim prijelazima na sjeveru Kosova. Istaknuo je da su, uz pripadnike policije Euleks i carine, na prijelazima i njihovi lokalni kolege – Srbi i Albanci. Naglasio je pak da je prisutnost lokalnih carinika i pograničnih policajaca na prijelazima Jarinje i Brnjak simbolično, jer operativni dio posla obavljaju samo pripadnici Euleksa.

Da se, unatoč burnim najavama, stanje na terenu smiruje, potvrđuje i podatak da na administrativnom prijelazu Merdare kosovski carinici, primjenjujući odluku Vlade Kosova, od danas u podne dozvoljavaju uvoz robe iz Srbije, koji je bio zabranjen od 20. jula. Preko prijelaza je tako do sada već na Kosovo ušlo pet šlepera natovarenih pšenicom iz Srbije.

16.9.2011

Srbijanski mediji javljaju da je oko 13.00 sati na graničnom prijelazu Jarinje buknuo manji požar kojem se ne zna uzrok. Požar je izbio između bodljikave žice i barikade i pripadnika KFOR-a koji ne reagiraju i ne gase nisko raslinje koje je zahvatio plamen.Prema izvještaču B92 gorila je trava koja je istovremeno izbila sa obe strane prelaza na prilično nepristupačnom terenu. Površina zahvaćena plamenom nije velika ali se podigao veliki dim.

Na Kosovo su “alternativnim putevima” danas ušli, osim poslanika radikala i predstavnici DSS koje predvodi potpredsjednik stranke Miloš Jovanović.

Srbi su dodatno ojačali barikade kod Brnjaka, tako da se sada na putu nalazi gomila zemlje visoka 5 metara. Na Jarinju kamioni neprestano donose šljunak, tako da se od barikada praktično i ne vidi prelaz. Kforovci u stanju pripravnosti posmatraju šta se dešava.

SNS je zbog dešavanja na Kosovu zatražila glasanje o povjerenju Vladi Srbije u Skupštini zbog toga što srpska vlast nema ozbiljan plan za rješenje tog problema.

Na vanrednoj sjednici Vlade Kosova premijer Hašim Tači je rekao da da su jutros na Jarinju i Brnjaku raspoređeni i službenici granične policije i carine Kosova.

Na prelaz Brnjak sletjeli su jedan vodnik i carinik albanske nacionalnosti, kao i dva carinika Euleksa i jedan njihov policajac. Međutim sa njima nije došao nijedan carinik srpske nacionalnosti. Kako saznaje ovaj list, srpski carinici su odbili da dođu na Brnjak. Srbi su na prelazu Brnjak istovarili oko 30 kamiona zemlje, čime je onemogućen svaki prelaz ovog punkta.

„Policajci iz noćne smjene su htjeli da odu kući, međutim kapetan srpske nacionalnosti vrši pritisak da ostanu i u ovoj jutarnjoj smjeni i pridruže se Albancu cariniku koji tokom dana u zavisnosti od razvoja situacije treba da sleti na Brnjak“, rekao je Blicov dobro upućeni izvor.


16.9.2011 – 08.05 – Pripadnici Euleksa pojavili su se nešto prije osam časova na administrativnom prelazu Jarinje, javlja izvještač RTS-a. Blic prenosi kako  su pripadnici hrvatskih jedinica u sastavu KFOR prevezli oko osam sati pripadnike EULEXA na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak. Počelo je masovno okupljanje Srba na putevima koji vode ka ovim prelazima.


15.9.2011

 

23.20 – U mjestu Sočanica kod Leposavića zaustavljen konvoj poljskog kontingenta Kfora koji se uputio ka bazi “Noting hil”.

20.30 – Srbi kamionima blokirali administrativni prelaz Jarinje između Kosova i centralne Srbije nakon što je taj prelaz Kfor zatvorio bodljikavom žicom.

20.20 – Hašim Tači u obraćanju svojim sunarodnicima, koje je direktno prenosila RTV Kosova, poručuje da će sutra, uz pomoć Kfora i Euleksa preuzeti Brnjak i Jarinje.

Vojnici Kfora u 20 sati zatvorili administrativni prelaz Jarinje. Srbi blokirali put Kosovska Mitrovica-Ribariće, javlja RTS. Srbi su iza 20 časova blokirali put Kosovska Mitrovica-Ribariće u mjestu Zupče. Barikade postavljene i ispred prelaza Brnjak.

Pripadnici Kfora u 20 sati zatvorili su administrativni prelaz Jarinje, javljaju reporteri RTS-a.

U mestu Zupče, Srbi su blokirali put Kosovska Mitrovica-Ribariće, a barikade su postavljene i ispred prelaza Brnjak.

Predstavnici srpske zajednice najavili su ranije danas totalnu blokadu svih puteva na sjeveru Kosova, kao odgovor na najavu postavljanja kosovskih carinika i policije na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Na osnovu ranijih odluka Kfora, oba prelaza su proglašena vojnim zonama do ponoći 15. septembra.

Predsednik Srbije Boris Tadić, ali i međunarodni zvaničnici, upozorili su na opasnost od jednostranih poteza koji bi ugrozili mir i stabilnost.

Tadić je poručio da je Srbija na vrijeme ukazala da jednostrane akcije Prištine ne mogu doprinijeti miru i stabilnosti kao i rešavanju problema između Srba i Albanaca.

Srbija poziva međunarodnu zajednicu da da svu podršku dijalogu i mirnim i pravednim rješenjima do kojih se stiže dogovorom, kao i da spreči jednostrane akte nasilja koje najavljuje Priština, rekao je Tadić.

Patrijarh srpski Irinej služio je moleban za spas srpskog naroda na Kosovu u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrivici.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće iza zatvorenih vrata o stanju na Kosovu na sjednici koja počinje večeras u ponoć po srednjoevropskom vremenu.

U Prištini je danas boravio i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen koji je, poslije sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, rekao da će mirovne snage reagovati ako budu ugroženi bezbjednost i mir na severu.

Rasmusen je pozvao sve na Kosovu da nastave dijalog i istakao da “nema povratka nazad” i da jednostrani potezi neće biti korisni.

Kosovski premijer Hašim Tači ponovio je će plan početi da se sprovodi sutra, naglasivši da na sjeveru Kosova “nema reda, zakona i pravde”.

Srbija nastoji da spriječi Prištinu da preuzme prelaze Brnjak i Jarinje”,  rekao je šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović a prenosi B92

Ukoliko se to ipak desi, Srbija će odgovoriti diplomatsko-pravnim i političkim sredstvima, dodaje Stefanović.

“Cijeli državni aparat je u aktivnosti da pokuša da preduprijedi razvoj dogjađaja najavljivan iz Prištine. Još nemamo punu potvrdu da će se to i desiti sutra, ali ako se desi imamo razrađen plan”, rekao je Stefanović i naveo da će sutra biti na Kosovu.

 

 

 

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije