Barikade na sjeveru Kosova, ponovo

Građani kažu da su prepreke postavili “samoinicijativno uplašeni zbog razvoja situacije”.

Na putu Kosovska Mitrovica-Raška u mestu Rudare kod Zvečana Srbi su kao i prethodne noći ojačali blokiranje puta na način što je put preprečen kamionskom prikolicom, šljunkom, građevinskim materijalom i drugim sličnim preprekama.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Saobraćaj na ovom putnom pravcu, koji se odvijao jednom kolovoznom trakom, moguć je jedino zaobilaznim putem preko severnog dela Kosovske Mitrovice.

U Kosovskoj Mitrovici vidljivo je prisustvo pripadnika Kosovske policije, situacija je mirna ali napeta.
Protest pravosuđa

Radnici srpskog pravosuđa za danas su najavili miran protest ispred zgrade okružnog i opštinskog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, zbog najava da će ti sudovi početi da rade pod okriljem kosovskih institucija, najavio je viši javni tužilac Milan Bigović.

Zgradu suda obezbeđuju pripadnici kosovske i Euleks policije, a na ogradi je i dalje znak UN, dok u sudu rade samo međunarodne sudije i tužioci.

Bigović je rekao da se apsolutno protivi namerama pojedinaca da se lokalne sudije vrate i da sud funkcioniše kao institucija Kosova.

“Mi smo protiv povratka tih sudija kao dela institucija države Kosovo. Međunarodne sudije i tužioci rade i mogu apsolutno da rade sve poslove i mislim da nema potrebe u tu priču uvlačiti neke lokalne sudije,” rekao je Bigović.

On je izrazio spremnost na dogovor kada je u pitanju povratak lokalnih sudija i tužilaca u sud u severnom delu Mitrovice, ali pod uslovom da to ne bude sud koji će raditi po kosovskim zakonima.

Sud u severnom delu Mitrovice funkcioniše u određenoj meri i obimu i nema govora o nekoj novoj situaciji, ističe Bigović.

“Sudije i tužioci Euleksa rade u sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice uz podršku i dogovor sa državom, a počeli su da rade 9. decembra 2008. godine na najtežim predmetima i mi protiv tih sudija nemamo ništa. Mi smo spremni za razgovor i dogovor sa njima uz saglasnost Ministarstva pravde i ostalih resornih ministarstava Republike Srbije,” rekao je on.

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije