Optužnica protiv Gorana Hadžića

Posljednji bjegunac od haške pravde, Goran Hadžić optužen je od strane tužilaštva za ratne zločine u Haagu za ubistva na stotine Hrvata i drugih osoba nesrpske nacionalnosti počinjene između 1991. i 1993. godine.

Optužnica protiv njega objavljena je u julu 2004, nakon čega se Goranu Hadžiću, koji je u to vrijeme živio u Novom Sadu, gubi svaki trag i sve do danas bježao je pravdi.

Hadžić je bio centralna figura u samoproglašenoj ‘Republici Srpska Krajina’ početkom 90-ih, a konkretna optužnica odnosi se na zločine počinjene u periodu od juna 1991. do decembra 1993. dok je Hadžić bio čelni čovjek RSK na okupiranom području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Kasnije je Hadžić, u periodu od februara 1992. do kraja 1993, bio i predsjednik Republike Srpske Krajine.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Hadžića se, među ostalim, tereti i za deportaciju najmanje 20.000 ljudi iz Vukovara koji su nakon pada ovog grada odvedeni u zarobljeništvo u Srbiju ili su prebačeni na teritoriju Hrvatske. Tereti ga se za genocid i i ubojstvo ‘stotina’ ljudi, pa se u optužnici imenom i prezimenom nabraja 408 žrtava, uključujući i njih 264 iz vukovarske bolnice, kasnije brutalno ubijenih na Ovčari.

Na teret mu se stavljaju i likvidacije u Dalju, Lovasu, Erdutu i Klisi. Osim Vukovara, tereti ga se i za deportaciju najmanje 5.000 žitelja Iloka te prisilno preseljenje najmanje 2.500 stanovnika Erduta.

Optužnica navodi i kako je Hadžić svjesno i dobrovoljno učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu, te da je dijelio zločinačku namjeru s ostalim sudionicima, među kojima su Slobodan Milošević, Milan Martić, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Vojislav Šešelj, Željko Ražnatović Arkan i drugi.

Navodi se da je kao premijer i predsjednik RSK ‘formulisao, promovisao, učestvovao i ohrabrivao razvoj i primjenu politike koja je služila ostvarenju cilja udruženog zločinačkog pothvata’.

Za počinjene zločine tereti ga se i po ličnoj odgovornosti. Precizirano je kako je ‘planirao, poticao, naredio, lično počinio ili na drugi način pomagao i podržavao planiranje, pripremu i izvršenje tih zločina’.

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije