Sudstvo ne koči Srbiju ka EU

“Reforma pravosuđa je prvenstveno preduzeta zbog poboljšanja kvaliteta života građana Srbije, ostvarivanja njihovih prava i sloboda”, rekla je Malovićeva.

Ona je dodala da je evropska integracija naše zemlje samo prateća pojava tog procesa.

Prema njenim rečima, dosadašnji rezultati pokazuju da pravosuđe neće biti kočnica na putu Srbije ka EU.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Reforma pravosuđa ima svoje ciljeve, a to su ubrzanje sudskih postupaka, intenziviranje borbe protiv organizovanog i svakog drugog kriminala, kao i borba protiv korupcije. Rezultati koji su nam danas predstavljeni od strane Apelacionog suda, a koji se tiču tog i viših sudova s područja koje on pokriva, govore u prilog tome da su počeli da se ostvaruju ciljevi koje smo postavili”, rekla je ministarka.

Odgovarajući na pitanje o sudbini neizabranih sudija i tužilaca Malovićeva je istakla da se radi o procesu koji je u toku u nadležnim telima, Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca.

“Za našu reformu pravosuđa nedavno su se interesovali predstavnici Ministarstva uprave i pravosuđa Mađarske, dok su u SAD želeli da čuju iskustva Srbije u primeni Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom”, ukazala je ministarka.

Rad sudova u Vojvodini pohvalila je i Mesarovićeva, naglašavajući da u njima rade stručne i kvalitetne sudije, s velikim ličnim kredibilitetom i u koje građani imaju puno poverenja.

“Uhvatili smo se u koštac s teškoćama, rešili niz ranije negomilanih predmeta. Radimo, dakle, punom parom, za sada ide dobro, a kako će ispasti na kraju videćemo”, rekao je vršilac dužnosti predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu Slobodan Nadrljanski.

Cilj radne posete gošća iz Beograda bio je da se upoznaju s radom pomenutog žalbenog suda u proteklih šest meseci, kao i kontrola rada viših sudova koji su pod okriljem novosadskog Apelacionog suda.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije