Čestitke na završetku pregovora sa Hrvatskom

‘Želio bih iskoristiti ovu priliku kako bih čestitao Komisiji i zemljama članicama, posebice mađarskom predsjedništvu na teškom poslu na završavanju pregovora s Hrvatskom. Nadamo se da ćemo novu zemlju članicu dočekati uskoro, očekujemo u julu 2013. Biće to trenutak ponosa za sve nas da dočekamo 28. članicu’, rekao je Buzek u svom obraćanju čelnicima EU-a, koji su se okupili na dvodnevnom summitu u Bruxellesu.

Svaki summit EU-a počinje susretom s predsjednikom Evropskog parlamenta.

Evropsko vijeće, koje čine šefovi država ili vlada, trebalo bi u petak prihvatiti zaključke u kojima će se tražiti zatvaranje pregovora s Hrvatskom do kraja juna i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju koji se očekuje 1. jula 2013. ta će se evropska integracija širiti sedmi put u svojoj istoriji i narasti na 28 članica, a Hrvatska je uz Grčku jedina zemlja koja ulazi sama, a ne u skupini zemalja.

Evropsko vijeće trebalo bi u petak zatražiti zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja i potpisivanje ugovora o pristupanju do kraja 2011., što otvara put da Hrvatska 1. jula 2013. godine postane 28. članica Europske unije.

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije