Nikolić stabilno

Član lekarskog konzilijuma koji prati zdravstveno stanje Tomislava Nikolića dr Ljubomir Ilić izjavio da je posle intenziviranja terapije on u stabilnom stanju.

Nikolić, koji četvrti dan štrajkuje glađu i žeđu, je stabilno i bez poremećaja svesti, dodao je dr Ilić.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ilić je novinarima rekao da je Nikolić priključen na “određene aparate” preko kojih se stalno prate sve vitalne funkcije njegovog organizma.

On je dodao da se očekuje dalje intenziviranje terapije, ali nije želeo da kaže koje, objašnjavajući to politikom te zdravstvene ustanove.

Predsednik SNS Tomislav Nikolić će se u 13 sati obratiti novinarima, najavio zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić, uputivši i kritike prema stavu SPC.

Vučić nije precizirao o čemu će Nikolić govoriti, ali je iskazao nezadovoljstvo stavovima SPC oko Nikolićevog štrajka.

Na pitanje kako se Nikolić oseća, Vučić je rekao da mu se čini da je smršao, ali da on “nije od onih koji se žale, kukaju i cmizdre”.

“Pitao sam ga kada će da skine te cevčice i ta čuda sa sebe i da to svi očekujemo i nadamo se, ali onda smo prešli na drugi deo razgovora, pošto je samo okrenuo glavu”, rekao je Vučić.

Zamoljen da prokomentariše stav Srpske pravoslavne crkve prema štrajku glađu i žeđu lidera SNS-a, Vučić je ukazao da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u svojoj izjavi stao na stranu Nikolića i podsetio da je vladika bački Irinej posetio predsednika naprednjaka.

“Mi očekujemo neke drugačije tonove iz SPC, pa ćemo videti kako će biti”, kazao je Vučić.

Pojedine stranačke kolege ostale su da uz Tomislava Nikolića provedu noć, deo lekarskog konzilijuma je otišao, a i novinarske ekipe koje su ceo dan provele izveštavajući o zdravstvenom stanju lidera naprednjaka uveče su otišle iz hola beogradskog Kliničko-bolničkog centra.

Zdravstveno stanje lidera SNS Tomislava Nikolića je ozbiljno i zabrinjavajuće, a na momente on pokazuje i znake konfuzije, rekao je član konzilijuma Ljubomir Ilić.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da je Tomislavu Nikoliću uputio poruku kojom ga je pozvao da odustane od štrajka glađu i žeđu, jer to nije hrišćanski.

“Nije hrišćanski ubijati i mučiti svoje telo”, rekao je patrijarh Tanjugu.

Patrijarh inače boravi u Nišu, gde će, kako je objasnio, ostati još dan-dva, pre nego što se vrati u Beograd.

“To što čini on (Nikolić), to je suprotno Crkvi, suprotno pravoslavnoj veri, jer čovek mora da brine o svome životu. To (štrajk glađu i žeđu) je vrsta samoubistva koju Crkva itekako osuđuje. Ima 300 drugih načina da se bori za svoju ideju, a ne na ovaj nehrišćanski način”, rekao je patrijarh Irinej za agenciju Beta.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da “nije razmišljao” o tome da upotrebi svoj autoritet kako bi se prevazišla situacija nastala nakon što je lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić počeo štrajk glađu i žeđu.

“Nisam razmišljao o tome”, rekao je patrijarh Irinej za agenciju Beta.

Zdravstveno stanje lidera SNS Tomislava Nikolića se mijenja iz sata u sat.

Tomislav Nikolić prikačen je na aparate i njegovo stanje je teško, izjavio je u ponedeljak uveče na protestu naprednjaka predsednik Gradskog dobora SNS Nebojša Stefanović.

Lekar internista Ljubomir Ilić je naveo da je pacijent iznuren, ne uzima ni hranu ni vodu, a porodica je sve vreme uz njega.

Na pitanje novinara da li Nikolić prima neku terapiju, Ilić je odgovorio da je to deo istorije bolesti pacijenta i da o tome ne može da govori.

Ilić je naveo da sa Nikolićevom porodicom lekari razmatraju i mogućnost uključenja infuzije ukoliko to bude neophodno.

“Sada je to lekarska procena kada mi možemo da njegovu volju suzbijemo i uključimo neke naše terapije, a sve u cilju očuvanja života. To nam je posao”, kazao je lekar.

Psihijatar Jovan Marić, koji je i potpredsednik Nove Srbije, rekao je da će lečenje lidera SNS-a biti razmotreno i sa etičkog aspekta.

“Mi ćemo odlučiti sa etičkog aspekta da taj problem rešimo tako što ćemo u nekom trenutku najverovatnije, kada to procenimo, pacijentu uključiti medikamentoznu i drugu terapiju”, rekao je Marić, koji je član konzilijuma koji brine o Nikoliću.

Prema njegovim rečima, reč je o lekarskoj proceni kada sa tim početi.

Kod Nikolića su večeras, u odvojenim posetama, bili episkop bački Irinej i biznismen Milan Beko, ali oni nisu davali izjave novinarima.

“Činimo sve da promeni odluku”

Lekar privatne bolnice KBC “Novi Beograd” Momčilo Babić danas ranije je rekao da se “čini sve da se Nikolić ubedi da promeni odluku o štrajku, ali za sada u tome nemamo uspeha”, rekao je Babić i dodao da Nikolić u bolnici dobija izuzetnu negu.

Iako je dr Reik Huskić, jedan od lekara uključenih u negu Tomislava Nikoliča, ranije odbio da pruži informacije o terapiji koju uzima lidera naprednajka, Momčilo Babić nije imao tu moralnu dilemu.

Babić je objasnio da Nikolić dobija lekove za funkcionisanje srca i lekove protiv bolova.

Momčilo Babić, koji javnost obaveštava o zdravstvenom stanju Nikolića zaposlen je u KBC Bežanijska kosa.

Nekada se nalazio na izbornoj listi SPS-a i JUL-a, da bi potom bio dovođen i u vezu sa Srpskom radikalnom strankom.

Babić je specijalista socijalne medicine, koji prema navodima Lekarske komore Srbije ne poseduje licencu za rad, ali i ne radi direktno sa pacijentima. Na pitanje kako je moguće da on učestvuje u lečenju Nikolića, Babić je odgovorio da to ne radi on, već stručnjaci.

“Ja ne lečim Tomu, o njemu se stara konzilijum, ja sam u nekoj vrsti konsultanta, savetodavca za organizovanje najbolje zdravstvene zaštite”, rekao je Babić.

Podsetimo, Nikolić je u nedelju uveče prebačen iz zgrade Skupštine, gde je štrajkovao glađu i žeđu, u privatni KBC na Novom Beogradu jer mu se stanje pogoršalo.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije