Hrvatska – dramatično pala podrška EU integracijama

Prije sedam dana za ulazak u EU bilo je 60 odsto građana Hrvatske, a dan nakon izricanja presude na referendumu bi pozitivno glasalo samo 35 odsto građana.

Prema istraživanju, 93 odsto građana smatra nepravednom presudu kojom je akcija “Oluja” hrvatske vojske i policije 1995. godine okarakterisana kao zločinački poduhvat, dok samo četiri odsto smatra da je pravedna.

Čak 90 odsto građana bilo je ogorčeno kad je čulo presudu, sedam odsto ih je bilo ravnodušno, a dva odsto građana je iskazalo zadovoljstvo. Presudom i visinom kazni bilo je iznenađeno 49 odsto građana, dok je 27 odsto očekivalo takvu presudu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Istraživanje je pokazalo da 32 odsto građana smatra da je vlada Јadrane Kosor najodgovornija za hašku presudu, vladu Ive Sanadera odgovornom smatra 13 odsto ispitanika, vladu Ivice Račana 10 odsto, a da je odgovorna politika misli 11 odsto građana.

Bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića odgovornim smatra devet odsto građana, haško tužilaštvo ili Karlu del Ponte, koja je napisala optužnicu, odgovornom smatra osam odsto, nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i njegovu vlast jer nije procesuirala zločine odgovornim smatra sedam odsto, sudije raspravnog vijeća Haškog suda pet odsto građana, advokate dva odsto, a aktuelnog predsjednika Ivu Јosipovića smatra odgovornim jedan odsto građana.

Nešto više od polovine anketiranih građana, njih 55 odsto, smatra da je do takvih presuda došlo zbog loših poteza vlasti u saradnji s Hagom, a 45 odsto građana misli da je do toga došlo zbog pritisaka pojedinih stranih država na sud. Oko 26 odsto ispitanih smatra da su ovakve presude došle zbog neprocesuiranja počinilaca pojedinačnih zločina na vrijeme, odnosno tokom devedesetih.

Čak 87 odsto građana smatra da hrvatske institucije nisu učinile što je bilo u njihovoj moći da presuda bude povoljnija po generale, ali i Hrvatsku, a stvarnu krivicu generala vidi samo pet odsto građana. Oko osam odsto ih smatra suprotno, da je vlada učinila sve što je mogla, a pet odsto građana nije znalo odgovor na to pitanje.

Nakon takvih presuda, 68 odsto građana smatra da će slika o proteklom ratu sada biti nepravedno lošija, sedam odsto anketiranih je mišljenja da će slika o ratu biti realnija, a 13 odsto ispitanih smatra da ove presude neće imati nikakav uticaj na ocjenu rata, pokazalo je istraživanje.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije