U Srbiji ugrožena sloboda medija

Kako je prenela agencija Beta, u pismu koje je Tadiću uputio predsednik EFJ Arne Kening, navodi se da je sloboda medija u Srbiji još ozbiljno ugrožena, da u pojedinim delovima zemlje ne postoje lokalni mediji, kao i da je finansijska pozicija novinara užasavajuća.

“Sloboda štampe i bezbednost novinara takođe predstavljaju razloge za našu zabrinutost: u Beogradu i Loznici, istraživački novinari žive pod 24-časovnom policijskom zaštitom i to nisu jedina mesta u kojima je njihova bezbednost ugrožena. Nezavisni listovi trpe ekonomski i politički pritisak, ponekad čak i u vidu nepravednog sudskog pritiska i sudskih odluka”, navodi se u pismu.

EFJ u pismu podseća da dve ulice u srpskim gradovima nose imena ubijenih novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i postavlja pitanje zašto nije izvršena zadovoljavajuća i nezavisna istraga o njihovom ubistvu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“EFJ i njeni partneri u Srbiji, smatraju da je ova situacija potpuno neprihvatljiva. Ona predstavlja jedan od razloga zbog kojih smo odlučili da svoju Godišnju skupštinu ove godine održimo u Beogradu u periodu od 15 do 17. juna”, naglašava se u pismu.

U poruci srpskom predsedniku o lošem stanju u medijima ističe se da Beograd očekuje odluku Brisela o kandidaturi za članstvo u EU, ali se takođe podseća da je prema kriterijumima iz Kopenhagena sloboda štampe i sloboda izražavanja moraju biti u potpunosti poštovane.

“Sloboda štampe, bezbednost novinara, nezavisnost medija, naročito javnog servisa, poštovanje autorskih prava u digitalnom okruženju, odgovarajući i prikladni radni uslovi bazirani na kolektivnim ugovorima, i inovativni modeli poslovanja, predstavljaju centralne elemente novinarstva koje se može smatrati javnim dobrom”, poručili su iz EFJ.

U poruci predsednika EFJ izražava se nada da će buduća komunikacija “dovesti do konstruktivnijeg rezultata” i poziva predsednik Tadić da dođe na Godišnju skupštinu u Beogradu, koja će se održati od 15. do 17. juna, kako bi dalje razgovarali o tim pitanjima.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije