Srbija do kraja godine može do kandidature

– Jagland, koji se sreće sa mnogim evropskim liderima, potvrdio mi je da postoji dobra atmosfera i dobri preduslovi. Međutim, i mi treba da završimo svoj deo posla, i ako se to desi, Srbija ima dobre šanse – rekla je srpska ministarka agenciji Beta u Strazburu.

Samardžić-Marković je dodala da se generalni sekretar SE interesovao i za rekonstruisanu vladu Srbije i dodala da mu je ona pružila uveravanja o ozbiljnoj posvećenosti svih partnera u vladi evrointegracijama.

– Pružila sam mu uveravanja o ozbiljnoj posvećenosti svih partnera u Vladi u ono što nas je na početku i ujedinilo, a to su evrointegracije, dovođenje investitora i dijalog na Kosovu. To su tri dobra razloga da se očuva stabilnost u Srbiji i da se ubrzaju rerforme – rekla je srpska ministarka.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ona je istakla da je centralni razlog njene posete Savetu Evrope Konvencija o sprečavanju nasilja u sportu i inicijativa Ministarstva sporta i omladine Srbije za dopunu te konvencije.

– Ono što bih želela da promenim je da Savet Evrope aktivnije reaguje, da ne budu samo preporuke koje sada imamo. Mi smo do sada uvek bili zemlja koja je bila objekat posmatranja SE, sada imamo šanse da budemo subjekat kreiranja jedne nove politike u SE, a to je politika da mora aktivnije da se deluje, pored monitoringa mora da bude i reakcije – rekla je ministarka.

Ona je ukazala da Savet Evrope, za razliku od drugih evropskih multiratelarnih tela, ima poltiiku u sportu, posebno pomenuvši Konvenciju za borbu protiv nasilja.

– Razgovarali smo sa Jaglandom kako Savet Evrope može da pomogne nama i svim ostalim zemljama koje imaju slične probleme. Moja inicijativa je jako dobro primljena i dogovor je da naša ambasadorka (Dragana Filipović) i ambasadori svih drugih zainteresovanih zemalja (u SE) rade na formulaciji kako bi tu konvenciju promenili i na koji način bi trebalo da se reaguje – poručila je Samardžić Marković.

Ona je dodala da je delegacija Srbije “predložila neke stvari”, ali da o tome ne sme da priča dok ne bude gotovo.

Tokom posete Francuskoj, od 11. do 14 aprila, srpska ministarka će se sastati sa svojom francuskom koleginicom Šantal Žuno od koje će, kako je navela, tražiti podršku za inicijativu promene konvencije za sprečavanje nasilja u sportu.

Tokom boravka u Francuskoj planirano je i da srpska delegacija obiđe francuski olimpijski centar kako bi se informisala o njihovim nastavak saradnje sa Ministarstvom sporta Francuske u borbi protiv nasilja na sportskim terenima i dopinga u sportu.

U delegaciji koju predvodi Samardžić-Marković nalazi se i pomoćnik ministra za sport Dragan Atanasov i pomoćnik ministra za upravljanje projektima Zagorka Petrović Zlatanović.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije