Filmovi Dušana Makavejeva u Beču

 

Austrijski filmski muzej u Beču posvetio je ovaj mesec slavnom reditelju Dušanu Makavejevu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Svi sačuvani filmovi ovog slavnog reditelja, rodjenog 1932. godine u Beogradu, biće prikazani u ovom muzeju u periodu od 8. aprila do 4. maja.

Retrospektiva filmova Makavejeva počela je projekcijom filma „Misterija organizma“, kao i prikazivanjem više kratkometražnim filmovima.

Sam autor prisustvovao je otvaranju retrospektive, i vodio je dijalog na sceni sa direktorom bečkog filmskog muzeja Aleksandrom Horvatom i umetničkim direktorom ljubljanske Kinoteke Jurijem Medinom, kao i publikom.

Na iznenadjenje svih u Beč je neočekivano doputovala i Jagoda Kaloper iz Zagreba da bi prisustvovala ovoj velikoj retrospektivi.

Austrijski filmski muzej uložio je velike napore da ova retrospektiva bude što bolje organizovana, i čak je napravila nove kopije kratkometražnih filmova Makavejeva.

Ljubitelji filmova u Beču moći će, anrednih dana, izmedju ostalog da pogledaju Makavejeve filmove “Nevinost bez zaštite”, “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a”, “The Coca Cola Kid”, “Čovek nije tica”.

Retrospektiva filmskih ostvarenja Makavejeva biće održana, posle Beča, u Ljubljani od 3.maja, a četiri nedelje kasnije, i u Bazelu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije