Sudar arheologije i sedme umjetnosti

Međunarodna smotra arheološkog filma, koja ove godine obuhvata dvadeset pet filmova iz jedanaest zemalja, biće održana od 21. do 30. marta u Narodnom muzeju u Beogradu.

Počasni domaćin ovogodišnje smotre je Meksiko, koji učestvuje prvi put, pa će tako na otvaranju biti prikazan film „Buđenje Mezoamerike“ Hektora Tahonara, meksičke produkcije, koji se bavi pretkolumbijskom Amerikom.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Smotru će svojim doprinosom po prvi put uveličati i dela kineske i makedonske produkcije. Publika će biti u prilici da pogleda film „Kultura Sansjingdua“ Gua Zenjuana i „Magično brdo“ Petra Džurovskog.

Festival će sa ponosom predstaviti i dva domaća ostvarenja, filmove „Avarski grob“ Milana Milosavljevića i „Istraživanje u Crnoj Gori“ Milorada Đuknića, Aleksandra Teodorovića i Danila Mijajlovića.

Na programu će biti još dva ostvarenja iz Meksika, ali i filmovi iz Belgije, Italije, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Španije, Crne Gore i Grčke.

Koordinator programa, kustos Ivana Minić izdvojila je i španski film „Eksperimentima do razumevanja: tehnologija u paleolitu“, grčka ostvarenja „Hram Artemide Agrotere“ i „Diolkos. Kopneni brodski put“, kao i italijanska i nemačka ostvarenja.

Partneri dvanaeste Međunarodne smotre arheološkog filma su, kao i prethodnih godina, Gete institut, Italijanski institut za kulturu, Institut Servantes, Helenski fond za kulturu i ambasada Belgije.

Ulaznice po ceni od 100 dinara naći će se u prodaji od ponedeljka, 21. marta, a predviđene su premijerne projekcije u 20 časova i reprize sutradan u 17 časova.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije