Film Majke pobjednik Festa

Beogradski Međunarodni filmski festival FEST završen je premijerom srpskog filma “Neprijatelj” reditelja Dejana Zečevića i uručenjem ”Politikine” nagrade “Eritrocit” makedonskom reditelju Milču Mančevskom za film “Majki/Majke”, kao najboljem ostvarenju prikazanom u festivalskom programu “Evropa van Evrope”.

Nagrada srpskog ogranka FIPRESCI za najbolji film prikazan na sinoć završenom 39. FEST-u dodijeljena je filmu “U boljem svijetu” Suzan Bir, priči o teškoćama odrastanja u kojoj je naglašeno da nasilje ne mora uvijek da pobijedi.

Specijalna nagrada srpskog ogranka FIPRESCI pripala je reditelju Rejfu Fajnsu za film “Koriolan”, kojim je FEST i otvoren prije deset dana.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Postojala je samo jedna dilema tokom donošenja odluke a u vezi sa filmom ‘Med’ Semiha Kaplanoglua koji je za izuzetan kvalitet već dobio brojna priznnja na velikim filmskom festivalima. Mi smo svojom odlukom želeli da skrenemo pažnju na značaj drugog filma. Politikina nagrada “Eritrocit” vajara Nikole Pešića za najbolji film ovogodišnjeg takmičarskog programa ‘Evropa van Evrope’ dodeljuje se makedonskom filmu “Majke” reditelja Milča Mančevkosg za vrlo suptilno istraživanje istine i fikcije u tri namerno raznolike epizode i smelo pomeranje granice između fikcije i dokumentarnog, kako bi istakao i preneo snažan osećaj još uvek prisutnog matrijarhata u makedonskom društvu”, istakao  je u obrazloženju odluke žirija reditelj Goran Paskaljević.

Pored njega članovi žirija bili su i Debora Jang filmska kritičarka, umetnički direktor Taormina filmskog festivala, Barbara Lori de Lašrijer i Dubravka Lakić.

Film se sastoji od tri priče smeštene u tri makedonska grada. Prva epozoda je o moralnim dilemama deteta koje odlazi u policijsku stanicu da prijavi zločinca. Druga priča smeštena je u napušteno selo i prati život dva ostarela seljaka. Treća ima dokumentarnu formu i posebno je uznemirujuća:u njoj se govori o šokatnoj smrti žena i majki srednjih godina koje je ubio patološki bolesnik koji pati od neizlečivog kompleksa “majke”.

Reditelj Mančevski je za film “Majki/Majke” nagrađen i priznanjem “Nebojša Đukelić”, koje svake godine dodjeljuje Udruženje filmskih kritičara i novinara za najbolji film prikazan na festivalu.

Film “Neprijatelj” govori o manipulaciji životima i strahovima, o tankoj liniji od prijatelja do neprijatelja.

Radnja filma se događa 1995. godine. Mali inžinjerijski vod dočekao je Dejtonski mir u planinama nedaleko od ruševina fabrike uništene u borbama. Svi pripadnici jednice nose mračna sjećanja na protekle godine i svako pokušava da se sa njima nosi na sopstveni način.

Na 39. FEST-u koji je 25. februara otvorio britanski glumac i reditelj Rejf Fajns, prikazano je 70 filmova, a filmove je gledalo više od stotinu hiljada posjetilaca.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije