Protesti pred Vladom RS

Učesnici protesta traže da njihovi problemi budu riješeni što je moguće prije, navodeći da nisu realizovana obećanja koja su ranije dobili. Radnici su rekli kako se neće pomjeriti ispred zgrade Vlade dok ih neko ne primi. mađutim, dalju blokadu spriječili su pripadnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka, koji obezbjeđuju skup.

Podsjetimo, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH blokirala je račune “Fruktone” koja je 22. aprila ostala i bez licence za punjenje poznatog osvježavajućeg pića “pepsi” nakon čega je, početkom maja, zaustavila proizvodne pogone. UIO je najavila i prinudnu pljenidbu opreme ove fabrike ako preduzeće ne izmiri dug za neplaćeni PDV i akcize u iznosu od 1,4 miliona KM. Većinski vlasnik preduzeća Nedeljko Popović u pismu Sindikatu najavio je odlazak fabrike u stečaj.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Radnici “Oslobođenja” smatraju da su menadžment i vlasnik beogradske kompanije “Delta DMD”, koja je “Oslobođenje” kupila u februaru prošle godine, svojim “činjenjem i nečinjenjem” direktno odgovorni za katastrofalan materijalni i socijalni položaj 265 radnika preduzeća. Sindikalna organizacija “Oslobođenja” tvrdi da kompanija “Delta DMD” nije činila ništa da bi ovo preduzeće normalno poslovalo, zbog čega su radnici dovedeni na rub egzistencije.

Predstavnici Vlade RS, na sastanku sa sindikalcima “Oslobođenja” 26. maja, obećali su da će biti iznađen način da se u Banjaluku dovede vlasnik “Oslobođenja” s ciljem rješavanja pitanja ovog preduzeća.

S obzirom da su protestanti dobili informaciju kako je premijer Vlade RS Milorad Dodik danas u Tesliću ,okupljeni su se razišli a nastavak protesta je najavljen za sutra.

Saopštenje iz Partije demokratskog progresa

Partija demokratskog progresa smatra da je i današnja blokada saobraćaja u glavnoj ulici ispred zgrade Vlade Republike Srpske, u okviru protesta radnika „Oslobođenja i „Fruktone“, jasan pokazatelj da “socijalna napetost u RS raste” i da je broj nezadovoljnih iz dana u dan sve veći.

PDP u saopštenju ocjenjuje da aktuelna vlast “vodi RS u ekonomsku propast” i da je RS “u oktobru na izborima potrebna promjena vlasti”.

Odluka Vlade RS – “Oslobođenju” 85.000 KM

Vlada Republike Srpske juče je odobrila 85.000 KM Sindikalnoj organizaciji Novinsko-izdavačkog i štamparskog preduzeća “Oslobođenje”, čiji radnici su danas protestovoli u Banjaluci, tražeći isplatu zarađenih plata.

Vlada RS ovu odluku donijela je na vanrednoj sjednici, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije