Gluposti, ime ti je vakcina

Sa njenim veličanstvom Glupošću, posve je drugačije. Iz ko-zna-kakvih razloga, Stvoritelj je izuzetno štuje. Ako ste glupi, vrlo je vjerovatno da su vam fizička snaga i hrabrost sestre. A to je jako cijenjen kvalitet u homo sapiensa i ostalih primata. Na koncu, krasi vas i beskrupuloznost. Isti bi rekli, pozitivni bezobrazluk. Ja bih rekao, sirova glupost.
Evo, najnovijom dozicom počastio nas je Ministar zdravlja u Vladi Srpske, Ranko Škrbić. Za 8. mart, socijalistički ženski praznik, saopštio  je ekskluzivnu informaciju da je u Obor stigla prva pošiljka od 30 000 vakcina protiv svinjskog gripa. E, neka si nam rekao, Rankane! Vakcine, kojih se odrekla i Evropska zdravstvena agencija, stigle su po cijeni od 6 ojra za komad, 5 mjeseci nakon što su ih dobile sve zajebane države u regionu. Ma, bravo! Još je ljepše što si tu informaciju podijelio sa stanovnicima gerijatrijskog centra u Banjaluci (starački dom Poslednje konačište), koji su najzahvalnija konzumentska skupina ovih probnih otrov-vakcina.

A otkuda nam stigoše ove tako potrebne vakcine? Niko ne priopći. Jesu li možda kurtalisana roba iz susjedstva, gdje se ministri ubiše od posipanja pepela po glavi za novembarsku glupost kupovine istih? Ili je to možda baš naša, oborska pošiljka, koja se izgubila u preprodajno-prodajnoj sivoj faramceutskoj zoni. E, ako se izgubila, od novembra do marta se baš navozala.
Živo me interesuje ko će biti prioritet (pokusni kunić) za ovu glupost. Jesu li to dječica, koja već 5 mjeseci umiru od svinjske gripe? Da li su u pitanju penzići, čiju je populaciju prepolovila ova pošast? Lokalni hipohondri, kojih se Bogu-farmakologu-hvala, nakotilo od jesenas? Ili će Ranko, kao pravi domaćin, a što mu moto partije i nalaže, iskopati trap i ostaviti vakcine za dogodine. Preporučujem da se jama kopa na Paprikovcu, pored onih već iskopanih, gdje su uredno uskladištene kancerogene supstance, radiološki otpad i ostale hemijske igrarije koje reaguju na gajgerov brojač.
Ni klinci se više gore ne faćare, brane im roditelji. Nisu ni oni više glupi.

Pa, ko je onda, bestraga mu glava, glup u ovoj priči i o kome je ustvari trabunjam?

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ministar nije, garant. Em čovjek ima lični dil, em je altruista. Možda i ubode nekog i spasi mu život od najvećeg ubice današnjice, H1N1. Veći dio plebsa, čak i kad je

Obor u pitanju, zna šta je na stvari. Shodno tome, brižni roditelji, zavrtanjem rukava na majičicama i košuljicama, provjeravaju nije li se ko drznuo da im bocka njihovog potomka u vrtiću. Jerbo, nikad se ne zna, kad će doći ekipa RTRS-a, da snimi kakav prilog o zdravstvu i ,,redovnom vakcinisanju mladih“. Zajebite stvar, rođaci! Stari džanki test na iglu i zavrtanje rukava je jedino efikasno rješenje.

Možda se neko iz Ministarstva nada kako će doći do svenarodnog bunta i masovnog protjerivanja vakcine. To bi im došlo kao kec na jedanaeast! Tako bi se klimavi Novartisov produkt mogao distribuirati u bratski Kirgistan, Uzbekistan i ine poluazijske države gdje Evropska zdravstvena komisija nema svog uticaja. A Bog im dao zemnog gasa, pa mogu kupiti doze, barem po 10 ojra za komad. Eto srećne računice. Ali ne za Oborčane.

I ovako će neko turiti u džep sebi ovih 180 000 eurića, a ovo je tek prva pošiljka. Kao što rekoh, pošiljaoca ne znamo. Dakle, Škrbić je platio nekim (našim) parama nestabilan lijek-vakcinu, koju pouzdano niko nikad neće koristiti. Za tu, i ne samo tu, dovitljivost, biće nagrađen novim ministarskim mandatom, jerbo Oborčani to žele!

E, tu leži, baškari se, pleše po kiši i ko-zna-šta-sve-ne-radi Glupost.Neće za ovo biti niko kažnjen, naprotiv.

Ali, obratite posebnu pažnju na dvije stvari! Prva je da je dolazak vakcine javno izrečena informacija od jednog ministra, a druga je – reakcija, ili, tačnije, nepostojanje iste, u javnosti.

Nema plastičnijeg primjera od onog kada nekome objašnjavate šta je hrabrost. Dakle, poserete se nekom ispred ulaznih vrata i onda pozvonite tražeči toalet-papir.
Dakako, ovdje je riječ o bahatosti, nadobudnosti i, naravno, dobrom poznavanju mentaliteta Oborčana.

To što nam se neko pokenjao pred vratima, mi smo umotali u osmomartovski karanfil-celofan, tužno uzdahnuli, i pomirljivim  riječima silovane udovice: ,,Ah, šta se može“, racionalizovali.

U Oboru se racionalizuje otprilike ovako: Dobro je dok seru na kućnom pragu, samo da ne ulaze u stan. A i ako uđu, povućemo se u špajz. Ljudima u Oboru, ako ih još ima, niko nije rekao da nije lijepo kenjati pred vratima. Još tužnije, niko im nije rekao da se takvi mogu itekako sankcionisati.

Vrijeme za sankcije dolazi za 7 mjeseci.

Ako ništa ne uradite, eto vam na jesen teleće gripe. Samo se pripazite, ovaj put je možda baš i zakačite. Pametnom je dovoljno reći i jedared.

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije