Kandidatura Srbije zamrznuta do juna

Ovu poruku dobio je srpski šef diplomatije Vuk Jeremić juče na sastanku s čelnicima EU u Briselu, saznaje „Blic“ u dobro obaveštenim diplomatskim krugovima. Zalaganje Španije, koja predsedava EU, da se ne gubi vreme sa čekanjem na novi izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca u junu i da ministri spoljnih poslova EU što pre stave na dnevni red kandidaturu Srbije, nije urodilo plodom. Holandija i Belgija i dalje ne pristaju da se pitanje kandidature razmatra pre izveštaja o saradnji Beograda sa Tribunalom, a podržava ih i Nemačka, koja se protivi „preskakanju koraka“.

 

Nade Beograda da bi pre juna mogao da počne da odgovara na hiljade pitanja Evropske komisije o spremnosti zemlje da postane kandidat za članstvo pre isteka ove godine, ovim su prilično ohlađene, a šanse da će ostvariti proklamovani cilj umanjene. Naravno, hapšenje haških begunaca bi dinamiku promenilo, jer je Holandija ranije nagovestila da bi bila spremna da razmotri odmrzavanje SSP u tom slučaju. Takođe, Holandija je najavila spremnost da odmrzne dalje kretanje Srbije ka EU ukoliko izveštaj Serža Bramerca pokaže da Srbija čini sve da uhapsi haške begunce.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Početak ministarskog političkog dijaloga sa Srbijom jučerašnjim sastankom ministra Jeremića sa ministrom inostranih poslova Španije Migelom Anhelom Moratinosom i odlazećim komesarom Olijem Renom ocenjen je kao dobar i konstruktivan. Moratinos je ocenio da postoji „puna posvećenost srpskog naroda i vlasti da idu putem punopravnog članstva u EU“. Španski ministar je dodao da je na sastanku razgovarano o konstruktivnoj ulozi koju Srbija može imati na zapadnom Balkanu, o situaciji u BiH i o tome kako „zajednički raditi na unapređenju situacije na Kosovu na pozitivan, pragmatičan i konstruktivan način“. Posebno je naglašeno da EU ne prihvata i ne stoji iza plana Pitera Fejta, šefa Međunarodne kancelarije, za sever Kosova.

– Godina 2010. će biti važna za evropsku budućnost čitavog Zapadnog Balkana. Učinićemo sve što možemo da se nastavi integracija celog regiona u EU – rekao je Moratinos na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Jeremićem i podvukao da do novog poteza, odnosno odluke Saveta ministara da od Evropske komisije zatraži „mišljenje“, treba da dođe „što pre, to bolje“.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija u prošloj godini u svojim evropskim integracijama postigla rezultate koje će biti teško nadmašiti u godini pred nama, ali da je „odlučna da uspeh iz 2009. prenese i u 2010.“

– Nadamo se da će ovaj proces ići što je brže moguće. Mi ćemo raditi svoj deo posla, nastavićemo da sarađujemo sa Haškim tribunalom kao što smo i do sada – rekao je Jeremić. Tekuća godina treba da bude ključna za približavanje Srbije i celog Zapadnog Balkana EU, podvukli su Moratinos i Ren.

 

Preuzeto sa www.blic.rs

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije