Sud će teško preseći

Koliko je EU u ovom momentu daleko od konsenzusa za prosleđivanje naše kandidature Evropskoj komisiji?
– Predsedništvo ima obavezu da se konsultuje sa svim zemljama, uključujući i one koje predlažu da se ovo pitanje razmatra u kasnijoj fazi, i mi to radimo. Tu su i dalji koraci – pripremanje i slanje upitnika, odgovaranje na njega, ocena odgovora. Reč je o skoro tehničkom pitanju.

 

Znači, Savet može da prosledi aplikaciju pre odluke o ratifikaciji?
– Apsolutno!

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Prema nezvaničnim izvorima to nije po volji Holandije, Belgije i Nemačke. Ima li Španija, kao predsedavajuća, moć da na njih utiče?
– Naš ministar je već rekao da će raditi sve što je u njegovoj moći da promoviše brz tretman aplikacije.

Kakav odgovor očekujete od MSP oko pitanja Kosova?
– Ne verujemo da je unilateralna deklaracija o nezavisnosti Kosova kompatibilna sa međunarodnim pravom. Jasno je da nije u skladu sa srpskim Ustavom, a ni sa Rezolucijom 1244.


Mislite li da će i Sud reći to isto?
– Pažljivo sam pratio usmenu raspravu i mislim da će za Sud biti vrlo teško da jasno kaže da je deklaracija legalna.

Lakše će zaključiti da nije legalna?
– Ne znam! Može biti dogovora 15 sudija i ne mora. U MSP je često bilo izdvojenih mišljenja. Ali, ako niste u mogućnosti da kažete da je deklaracija legalna, to znači da ima ozbiljnih sumnji u njenu legalnost. Očekujemo da savet bude instrument
koji će dovesti do dijaloga kako bi se našlo održivo rešenje i postigao dogovor Prištine i Beograda.

I vaša pokrajina, Katalonija, u decembru je neoficijalno glasala o otcepljenju…
– Sve što Španija govori i radi oko Kosova nema veze sa našom unutrašnjom politikom. Ali, ako bi se ikada desilo da MSP, kao najvažnije pravno telo UN, kaže da je secesija legalna i da može da se ostvari jednostrano, mnoge zemlje u svetu bi se zabrinule. Kosovo priznaje 65 država, što je daleko od polovine članica UN, i to znači da veliki broj zemalja ima sumnje prema ovom pitanju.

Ko bi mogao da ”pogura” prištinsku stranu da nastavi dijalog o statusu?
– Treba da podržimo volju srpske vlade da se do rešenja dođe dijalogom. Pretpostavljam da će u interesu Prištine biti da jednog dana bude punopravan član međunarodne zajednice. To sada nije, što je objektivan problem, a bez dogovora sa Beogradom, to se neće ni desiti. Uz sve, mora biti i dogovora u SB. Na drugoj strani, kada govorimo o evropskoj perspektivi regiona, ne možemo da imamo problem Kosova zauvek. Jednog dana treba da se reši.

Vaš premijer smatra da EU treba da uzme u obzir predlog grčkog kolege o uključivanju zapadnog Balkana u EU do 2014?
– Možda je preambiciozan i tačno je da je u EU teško pričati o datumima, pošto se ispunjenost traženih standarda razlikuje od države do države. Španija, međutim, podržava taj plan kao referentnu tačku, ali da ne zaboravimo da nas čeka još dosta posla u širenju ka zapadnom Balkanu.

HRABAR KORAK

Da li će usvajanje deklaracije o Srebrenici uticati na evropski put Srbije?
– Odluka o rezoluciji je unutrašnja stvar Srbije. Kao strani posmatrač verujem da je to važan i hrabar korak predsednika Tadića. To je pozitivna poruka regionu, veoma bitna za BiH koja prolazi kroz težak period. Ne znamo još tekst rezolucije, ali ideja odavanja pošte svakoj žrtvi tako groznih postupaka iz prošlosti treba da bude pozdravljena. Ako inicijativa dobije podršku parlamenta, biće to politički doprinos pomirenju.

NADAM SE DOGOVORU U JUNU

Hoće li Srbija moći dalje evropskim stepenicama ako njena saradnja sa Hagom ostane dobro ocenjena, ali izostanu hapšenja Mladića i Hadžića?
– Ako u junu bude ocenjeno da postoji puna posvećenost pronalaženju Hadžića i Mladića, zašto bismo stopirali evropsku perspektivu Srbije? Nadamo se da će 27 članica EU u junu moći da se dogovori. Ključ procesa evrointegracija uvek je u rukama svih članica EU i one u svakom momentu, usput, mogu da primene određene mere. Po mišljenju Španije, nema smisla prejudicirati šta će se desiti. Neka proces napreduje, a ako se nešto promeni, uvek može da se reaguje.

Preuzeto sa: Večernje novosti

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije