Duško Šobat za BUKU: Veselim notama želim da unesem pozitivnu energiju u živote publike

Jedan među najtalentovanijim domaćim gitaristima Duško Šobat snimio je odličan spot za pjesmu ”Radost”. Ova pjesma nosilac je i Šobatovog istoimenog drugog albuma koji bi trebao da se nađe na nosaču zvuka u toku ove godine, a prvi album ovaj muzičar je izdao prije tri godine i zove se ”Raskoš”. Režiju i kameru za spot ”Radost” radio je Dragan Gajanović, a montažu Goran Ratković. Važno je napomenuti da su na Šobatovim instrumentalima gostovali su i poznati gitaristi poput Emira Juge, gitariste benda Letu Štuke. O karijeri i planovima Duško je razgovarao sa novinarom Buka magazina.

”Pjesma Radost je nastala kao težnja da muzika bude malo veselija. Nekako nam nedostaje vesele muzike a tema ove pjesme je lepršava i inspirisana da čitav album bude takav”, rekao je Šobat razgovarajući sa novinarom Buka magazina.

Miks i produkciju za ovu pjesmu radio je Mladen Bojić, mladi producent iz Banja Luke.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

”Mladen je odličan za saradnju, jer je jako talentovan, pametan i zdravog pogleda i na život i na muziku. Dobro radi svoju muziku i njemu sam ostavio svo povjerenje za taj dio posla. Mladen je i super muzičar, svira skoro sve instrumente, a odličan je i pjevač, tako da jako dobro shvata ovaj moj stil i ne treba mu mnogo vremena da bi melodije zazvučile kako treba”, rekao je muzičar.

Instrumentalna muzika je mnogo zahtjevna i kada je riječ o okupljanju neke stalne ekipe koja bi svirala u bendu.

”Radio sam s mnogo muzičara i mnogo ih se promjenilo u sastavu sa kojim predstavljam i sviram pjesme, najviše po festivalima. Putovanja po tim festivalima su jako naporna. I muzika koju sviram nije komercijalna, bar ne na ovim našim prostorima. Kada se sve to uzme u obzir nije čudo da su izmjene u sastavu jednog takvog bedna jako česte”, objasnio je gitarista.

Trenutno je Šobat okupio trio u kojem sa njim sviraju dvojica kolega Vlada Stefanović iz Novog Sada i Igor Jovanović iz Mostara.

”Mi funkcionišemo tako što kada radimo na novom materijalu njih dvojica dođu u Banjaluku i kod mene u studiju radimo na novoj muzici. Tu vježbamo i pripremamo se za nastupe. To nam je dovoljno, jer radi se o odličnim instrumentalistima i znalcima sviranja svog instrumenta”, kazao je Šobat.

Za vrijeme pandemije, kada su bile mjere zatvaranja, muzičari su funkcionisali tako što su koristili razne internet platforme i stvarali muzičke projekte na daljinu. Međutim, sagovornik tvrdi da se mogu praviti takvi projekti ali ako su muzičari predhodno već uvježbavali pjesme uživo, pa tek kasnije je ih snimali preko platformi, jer za stvaranje muzike potrebna je živa interakcija.

Kada je riječ o svirkama i organizovanjem festivala Šobatu u tom poslu pomaže njegov menadžer.

”Ove godine ću promovisati najnoviji album, pa ću se potruditi da obiđemo sve festivale koji se bave instrumentalnom muzikom. To su većinom takozvani džez festivali. Volio bih tako nešto da se organizuje, recimo i u Banjaluci, ili okolini, ali za sada takvo nešto ne postoji”. kazao je Duško.

Što se tiče promocije Šobatovog najnovijeg albuma muzičar još uvijek ne zna gdje bi mogao da održi jedan takav koncert u gradu na Vrbasu.

”Za zada više razmišljam o nekim drugim gradovima, jer Banjaluka je pomalo i čudna kada je riječ o muzici koju ja radim. Najbolje bi bilo ako bi se organizovao neki festival na kojem će se svirati instrumentalma muzika, pa bih na jednoj takvoj manifestaciji mogao prezentovati svoj rad. Možda ću uraditi promociju u jednom od klubova, a ne bi bilo loše promociju uraditi i u nekom od banjalučkih pozorišta. Međutim, trebao bi neko i sa druge, organizatorske strane, da se potrudi da uradimo koncert koji bi izgledao kako treba. Bez sponzora to nije moguće jer binska oprema i ozvučenje u tom slučaju moralo bi da bude jako kvalitetno. Uglavnom, ne želim da radim amaterski i napola, pa će jedan takav malo veći solo koncert u Banjaluci da popričeka”, objasnio je muzičar na kraju razgovora.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije