Upućena inicijativa Ministarstvu: Uvesti predmet “Planinarstvo i ekologija” u osnovne škole u RS

Foto: pexels.com, EKATERINA BOLOVTSOVA

Planinarsko društvo “Glasinac” Sokolac uputilo je inicijativu Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske da se u nastavni proces za učenike od petog do devetog razreda uvede predmet “Planinarstvo i ekologija”.

U inicijativi se navodi da je cilj da se mlađe generacije na pravilan način usmjere ka korisnim aktivnostima u prirodi, da se u okviru redovnog obrazovanja ukaže da je ova fizička aktivnost važna i neophodna podloga za zdrav i kvalitetan život.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ističe se da su zaštićena područja prirode u RS su u najvećoj mjeri šumski ekosistemi, kao što su nacionalni parkovi “Kozara”, “Sutjeska”, “Drina” i drugi, a RS se ponosi sa svoje tri prašume – Perućica, Janj i Lom.

Svjedoci smo činjenice da se u posljednje vrijeme posvećuje značajna pažnja izdvajanju novih zaštićenih područja i dobara, kao i šuma posebne namjene, prije svega za potrebe turizma i rekreacije. Mokranjska Miljacka, Prača, Tara, Orjen, Tišina – nova su zaštićena područja u Republici Srpskoj.

“Mladim ljudima je neophodan boravak u prirodi, pogotovo u današnje vrijeme kada smo svjesni brojnih problema koji pogađaju uzrast djece u osnovnoj školi, polazeći od korištenja moderne tehnologije do evidentnih brojnih zdravstvenih problema i deformiteta u rastu i razvoju”, navode iz Planinarskog društva “Glasinac”.

U inicijativi se ukazuje da je Republika Srpska uglavnom planinska zemlja, prirodnih ljepota i prostranstava i da je organizacija školskih izleta i rada na terenu za mlade prilika da se nauče orijentisati u prirodi sa kompasom i bez njega, da prođu različite programe koji će da podstiču i motoriku i intelektualne procese.

“Približiće im se priroda i prirodni resursi i ljepote koje imamo na cijeloj teritoriji Republike Srpske, a koje, nažalost, ne posjećujemo dovoljno”, ističe se u inicijativi.

Napominje se da će aktivnosti u prirodi zbližiti vršnjake, podstaći će na nova druženja, naučiće ih kako da se suočavaju sa životnim preprekama, te samim tim će postati istrajniji i snalažljiviji u kućnim i školskim obavezama, dobri i odgovorni ljudi, savjesni i ekološki osvješćeni stanovnici Republike Srpske.

Iz ovog planinarskog društva napominju da je projekat koji predlažu uspješno realizovan u Srbiji, gdje već daje pozitivne rezultate te dodaju da bi trebalo slijediti dobre prakse i primijeniti ih u nastavnom procesu u RS.

Povodom ove peticije pokrenuta je i peticija koju možete potpisati OVDJE.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije