<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zemljotres koji je pogodio Tursku jednak je udaru 100 atomskih bombi!

“Poput 100 bombi u Hirošimi”

06. februar 2023, 3:47

Bivši rektor Sveučilišta Firat, turski profesor Feyzi Bingol rekao je da potres od 7,7 stepeni Richtera, koji je danas pogodio regije Turske i Sirije, odgovara udaru 100 atomskih bombi, prenosi Raport.ba

Nakon potresa od 7,7 u Kahramanmarasu, Feyzi Bingol je rekao:

“Poput 100 bombi u Hirošimi”

Govoreći za Haberturk, Bingol je dodao:

“Ovaj potres je bio tako snažan da je energija koja je izašla bila stotinama puta veća od energije koju generiraju desetine atomskih bombi.”

Ovgun Ahmet Ercan, stručnjak za zemljotrese i inžinjer geofizike, kazao je da je zemljotres koji je pogodio jug Turske oslobodio energiju ekspolozije 130 atomskih bombi, prenosi Klix.ba.

Potres, koje je već decenijama bio očekivan u tektonskom rascjepu Hatay-Osmanija-Kahramanmaraš-Gaziantep imao je jačinu od 7,7 stepeni po Richteru što je približno eksploziji 130 atomskih bombi.

Zemljotres je trajao 43 sekunde a dogodio se prilično plitko na dubini od svega pet kilometara.

"Radi se o ogromnoj katastrofi u hladnom zimskom danu. Mjesto gdje se dogodio zemljotres je spoj četiri glavne ploče. Ploče Mrtvog mora, istočne Antolije, arapskog štita i kiparskog luke", pojasnio je naučnik.