Upozorenje za sve koji ljetuju u Grčkoj: Da odmor ne postane jezivo iskustvo

Upozorenje...

21. juni 2022, 2:53

Na Facebook stranici portala Grčka info osvanulo je upozorenje za turiste koji planiraju letovanje u toj zemlji. Naime, kako se sezona zahuktava, slučajevi krađa postaju sve češći i mogli bi da odmor pretvore u jezivo iskustvo – posebno ako se lopovi ušunjaju dok ste u apartmanu, a za tu varijantu koriste posebne sprejeve – omamljivače.

„Mnogi od vas znaju da lopovi obijaju ponekad automobile na plažama i o tome su nas prethodnih nedelja obaveštavali turisti. Ta praksa će se nastaviti dok god budu postojali oni koji u automobilima ostavljaju novac, dokumenta itd. Međutim, osim što obijaju automobile poznato je da godinama unazad lopovi ulaze i u apartmane u kojima je to moguće. Ovi događaji srećom nisu česti, ali kada se dese upropaste letovanje na svaki način.

Mi sa Grčka Info smo upoznati sa ovim događajima još od 2014. godine i od tada svake godine skrećemo pažnju turistima šta da rade, a šta ne. I uvek napominjemo: ne treba da budete uplašeni, samo malo više oprezni.

Metod rada koji lopovi najčešće koriste je prskanje spreja, tzv. gasa "omamljivača" pomoću kog žrtve upadaju u duboki san. Sprej prskaju noću kroz otvorene prozore ili terase soba ili apartmana pre ulaska, a na meti su najlakše dostupni su apartmani u suterenu, prizemlju ili na 1. spratu ukoliko im se može lako prići.

Ovakve pljačke se ne događaju samo u letovalištima gde ima najviše naših turista već i u pojedinim ostrvskim letovalištima", napominju iz Grčka info, a daju i savete kako se sačuvati:

-Ukoliko imate sef u sobi, pasoše, dokumenta, novac i ostale dragocenosti obavezno držite u njemu.

-Ukoliko se vaš smeštaj nalazi na prizemlju ili lako dostupnom spratu, a nema noćnog čuvara, obavezno tokom noći zatvorite (i ako postoji mogućnost zaključajte) vrata od terase i prozore i navucite roletne.

-Ukoliko je vrućina neizdrživa - upalite klima uređaj. Razmislite da li je bolje spavati uz klima uređaj ili lopove u sobi.

"U slučaju da sami ne preduzmete ove mere predostrožnosti, lopovima olakšavate posao, a policiji otežavate, jer pljačkaši ne mogu biti adekvatno kažnjeni s obzirom da ne postoje tragovi obijanja vrata ili prozora", napominju.

Šta uraditi ako se desi

"Ukoliko vam se desi da tokom letovanja budete opljačkani savetujemo vam da to prvo prijavite vlasniku smeštaja u kom boravite, kao i predstavniku turističke agencije preko koje ste došli na letovanje. Oni će vam pomoći da događaj prijavite policiji. Broj telefona policije u Grčkoj je 100.

I da... Ko god da vam kaže "Neće policija ništa tu uraditi, bolje se ne zamaraj da ih čekaš..." - uvek obavezno krađu ili upad u smeštaj prijavite policiji! Prvo iz razloga što policija mora znati da je kriminalno delo obavljeno, a sa druge strane hapsili su kradljivce, nalazili kod njih kradene telefone i druge stvari i vraćali oštećenim ljudima.

I na kraju, ako je za utehu, ovakve situacije se ne dešavaju samo u Grčkoj, već i u letovalištima ostalih zemalja gde postoji velika koncentracija turista, kao što su Bugarska, Turska, Italija pa čak i Španija."