<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ukrajina optužuje Rusiju za krađu žitarica

Ruske snage ukrale su "nekoliko stotina hiljada tona" žitarica u oblastima Ukrajine koje zauzimaju, rekao je u subotu zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede.

30. april 2022, 1:55

Govoreći za ukrajinsku nacionalnu TV, Taras Vysotskiy je izrazio zabrinutost da bi većinu od 1,5 miliona tona žitarica uskladištenih na okupiranoj teritoriji, takođe mogle ukrasti ruske snage, javlja Reuters.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u četvrtak Rusiju za krađu žitarica na teritoriji koju je okupirala, što je čin za koji je rekao da povećava prijetnju globalnoj sigurnosti hrane.

U 2019. godini Rusija i Ukrajina zajedno su izvezle više od četvrtine (25,4 posto) svjetske pšenice, prema Opservatoriji ekonomske složenosti (OEC).

Pšenica je druga po proizvodnji žitarica u svijetu, nakon kukuruza. Ljudi su je stoljećima uzgajali i neophodna je za pravljenje hljeba, tjestenine i drugih osnovnih namirnica.