U Turskoj proglašena sedmodnevna žalost

Zbog zemljotresa u Turkiye je proglašena nacionalna žalost

06. februar 2023, 8:50

- Naša zastava će biti spuštena na pola koplja u svim našim predstavništvima u zemlji i inostranstvu sve do zalaska sunca u nedjelju, 12. februara, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

ANKARA (AA) - Zbog razornih zemljotresa u južnim provincijama Republike Turkiye, u kojima su poginule stotine ljudi, u toj zemlji proglašena je sedmodnevna nacionalna žalost, potvrdio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

"Zbog zemljotresa u Turkiye je proglašena nacionalna žalost u trajanju od sedam dana", naveo je Erdogan te dodao: "Naša zastava će biti spuštena na pola koplja u svim našim predstavništvima u zemlji i inostranstvu sve do zalaska sunca u nedjelju, 12. februara."

Najmanje 1.651 osoba je poginula, a 11.119 povrijeđeno u zemljotresima u Turkiye, potvrdio je danas turski ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jutros jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.