<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Turska žestoko osudila novi napad na Kur'an u Holandiji

Wagensveld je nedjelju u 14 sati po lokalnom vremenu na svom Twitteru podijelio snimak kako cijepa Kur'an ispred zgrade skupštine u Haagu

24. januar 2023, 11:29

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye najoštrije je osudilo napad na Kur'an u Hagu, u Holandiji, a u Ministarstvo je pozvan ambasador te zemlje u Ankari Joep Wijnands gdje mu je prenesen protest zbog ovog incidenta, javlja Anadolija.

Edwin Wagensveld, vođa holandskog pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), ovog vikenda je pocijepao Kur'an u Haagu, a tim povodom oglasio se MVP Turkiye.

"Najoštrije osuđujemo podli napad antiislamske osobe u Haagu, Holandiji, 22. januara, usmjeren na našu svetu knjigu Kur'an. Ovaj podli čin koji vrijeđa naše svete vrijednosti i uključuje zločin iz mržnje, nakon Švedske ovoga puta u Holandiji, jasna je izjava da islamofobija, diskriminacija i ksenofobija ne poznaju granice u Europi", istaknuto je u sopćenju.

Naglašeno je da je ovakav čin direktno usmjeren na temeljna prava i slobode, duhovne vrijednosti i društvenu toleranciju ne samo muslimana nego i cijelog čovječanstva te da štete kulturi zajedničkog života u miru.

Dodano je da je holandski ambasador u Ankari pozvan u Ministarstvo te mu je prenesena osuda i protest protiv ovog gnusnog i prezira vrijednog čina.

Istaknuto je kako se od holandskih vlasti očekuje da poduzmu potrebne radnje protiv počinitelja incidenta i provedu konkretne mjere kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih incidenata.

Wagensveld je nedjelju u 14 sati po lokalnom vremenu na svom Twitteru podijelio snimak kako cijepa Kur'an ispred zgrade skupštine u Haagu.

On je sam bio tokom incidenta i sve se odvijalo pod policijskom zaštitom. Navedeno mu je to dopušteno pod uvjetom da ne spaljuje Kur'an po uzoru na subotnji incident u Švedskoj.

U nastavku dijeljenja vidjelo se da su pocijepane stranice Kur'ana spaljene u tepsiji na drugoj lokaciji.

Ovaj incident dogodio se netom nakon subotnjeg incidenta u Švedskoj.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je u subotu primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije tokom spaljivanja svete islamske knjige.