<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SVJETSKI ŠTRAJK ZA BUDUĆNOST: Mladi cijelog svijeta u petak napuštaju učionice!

Ekonomija

GODINE 2050. vi ćete biti mrtvi, ali mi nećemo": mladi su pozvani da u petak učestvuju na protestima kojima će se od odraslih zatražiti da poduzmu odlučne mjere protiv klimatskih promjena, po uzoru na Šveđanku Gretu Thunberg koja je pokrenula taj pokret

14. mart 2019, 8:03

Poziv na  proteste mlade aktivistkinje, koja od ljeta svaki petak štrajka za klimu ispred parlamenta u Stockholmu, naišao je do sada na odziv u nekoliko zemalja, kao npr. u Belgiji i Njemačkoj, gdje se okupljaju hiljade mladih.

No na ovom "svjetskom štrajku za budućnost" 15. marta srednjoškolci i studenti pripremaju se napustiti učionice u Sydneyju, Parizu, Tokiju, Montrealu, Hong Kongu i Kampali.

"Štrajkujemo kako bismo poručili našim vladama da ispune svoju dužnost i da nam pruže dokaze!" navodi se u javnom apelu na Facebooku.

Dokaze da svijet preduzima mjere koje su potrebne kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje na ne više od 2 stepena Celzijusova u odnosu na predindustrijski period, kako je predviđeno Sporazumom iz Pariza. Zato što do sada "nisam čula nikakvo konkretno obećanje čelnika", kazala je nedavno Thunberg.

"Jednostavno govore da će pokušati učiniti najbolje što mogu, a to nije dovoljno jer naša kuća gori i želim da počnete paničariti", upozorava 16-godišnjakinja.

Pokretom nazvanim "Petkom za budućnost" predviđeno je više od hiljade demonstranata u stotinjak zemalja. Teško je, međutim, znati koliko će se mladih odazvati.