<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

'Super utorak' najuzbudljiviji dan u SAD-u

Predsjednik Joe Biden i bivši predsjednik Donald Trump spremni su da se približe osvajanju nominacija svojih stranaka tokom najvećeg dana predizborne kampanje u utorak.

05. mart 2024, 11:04

- Primarni izborni proces, u kojem glasači Demokratske stranke i Republikanske stranke biraju svoje kandidate za predsjedničke izbore u SAD-u, počeo je u15. januara i traje do 8. juna

U 15 saveznih američkih država danas se održavaju preliminarni izbori na kojima se očekuje da aktuelni šef države. demokrata Joe Biden i njegov prethodnik, republikanac Donald Trump jasno pokažu svoje jake pozicije u očima glasača uoči predsjedničkih izbora koji će se održati 5. novembra ove godine, javlja Anadolu.

Američki birači biraju kandidate za 60. predsjedničke izbore u SAD-u, a danas će republikanci i demokrate glasati na unutarstranačkim izborima u saveznim državama Alabama i Alaska, dok će demokrate svog kandidata birati u državama Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia, kao i Američkoj Samoi.

Primarni izborni proces, u kojem glasači Demokratske stranke i Republikanske stranke biraju svoje kandidate za predsjedničke izbore, počeo je u saveznoj državi Iowi 15. januara, a taj proces će biti završen 8. juna kada će obje stranke potvrditi svoje kandidate za poziciju šefa države.

Republikanci će svog kandidata zvanično proglasiti na stranačkom kongresu u Milwaukeeju od 15. do 18. jula, a demokrate će to uraditi u Chicagu od 19. do 22. avgusta.

Iako demokrate danas izlaze na birališta u većem broju država, fokus javnosti je ipak na republikanskom glasanju za Trumpa.

- Super utorak -

Budući da se predsjednički izbori u SAD-u tradicionalno održavaju utorkom i većina preliminarnih izbora, koji se u većini država nazivaju “primarni“, održavaju se također utorkom. Dan u kojem najviše saveznih država izlazi na birališta u Americi se naziva “super utorkom“ (Super Tuesday).

“Super utorak“ u američkoj politici se njeguje od predsjedničkih izbora 1984. godine i određuje se prema izbornom kalendaru država krajem februara ili početkom marta Pobjednici “super utorka“ uglavnom izbore predsjedničku kandidaturu u svojoj stranci.

Budući da je kandidatura sadašnjeg demokratskog predsjednika Joea Bidena već izvjesna i prije kongresa, pažnju javnosti više privlači glasanje u republikanskim redovima u kojima je favorit Trump.

Trump je jasno ispred svoje rivalke Nikki Haley i očekuje se da će izaći iz “super utorka“ udobnom i odlučnom pobjedom.

- Ankete -

Prema trenutnim rezultatima istraživanja primarnog izbornog procesa u SAD-u, čini se da je Trump daleko ispred Haley, s podrškom birača koja je dostigla 80 posto u Alabami. Slično tome, Trump je bez premca i u Arkansasu, vodi trku sa 55 posto u Californiji, 76 posto u Minnesoti, 45 posto u North Carolini i 55 posto u Virginiji.

Trumpu je uvjerljivo u prednosti i u saveznim južnim državama Oklahoma, Tennessee i Utah, a podrška republikanaca u Teksasu, jednoj od najvećih država u zemlji, mi je na 75 posto.

Međutim, Haley ustrajava u utrci i ne odustaje, a računa uglavnom na umjerenih republikanaca i nezavisnih birača na nivou od deset do 15 posto u svim državama.

Što se demokrata tiče, aktuelni američki predsjednik Biden u suštini cijeli ovaj primarni izborni proces prolazi kao formalnost pošto je već najavio svoju kandidaturu i nema ozbiljnog rivala.

- Delegati –

U stvari demokrate i republikanci danas određuju broj delegata za predstojeće kongrese. Demokrate danas biraju 1.439 delegata, a republikanci 874.

Trump je do sada osigurao 244 delegata za kongres, a Haley ima svega 24. Danas bi Trump trebao potvrditi svoju dominaciju u republikanskim redovima.