Štednja energije u Francuskoj: Članovi vlade nose bunde i debele džempere

ako navodi francuski kanal "BFMTV", članovi vlade izaći će pred javnost u toploj zimskoj odjeći kako bi širili svijest o uštedi energije u zemlji

28. septembar 2022, 6:17

Dok se u Francuskoj raspravlja o održavanju temperature u domaćinstvima na maksimalno 19 stepeni radi uštede energije, premijerka Elisabeth Borne i njen kabinet pokrenuli su inicijativu da nošenjem bundi i debelih džempera budu primjer građanima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navodi francuski kanal "BFMTV", članovi vlade izaći će pred javnost u toploj zimskoj odjeći kako bi širili svijest o uštedi energije u zemlji.

Premijerka Borne je već napravila prvi korak obukavši bundu, a ministar ekonomije Bruno Le Maire je obukao debelu rolku.

U zemlji se zbog nestašice energije raspravlja o tome da se temperatura u domaćinstvima održava na maksimalno 19 stepeni i da se uvedu sankcije za sve one koji se ne pridržavaju pravila.

Političarka krajnje desnice Marine Le Pen je kritizirala vladu za koju je rekla da pokušava s ovom inicijativom umjesto da pronađe rješenje za problem nestašice energije.