Sedmi dan: Nastavljaju se ruski napadi. Rusi tvrde da su zauzeli dosad najveći grad u Ukrajini

Svijet

Nastavljaju se ruski napadi na ukrajinske gradove. Juče su ruske trupe ušle u Herson, a noćas traju napadi na Harkiv te na periferiju Kijeva.

02. mart 2022

SVE INFORMACIJE O UKRAJINI

Rusija objavila da je njihova vojska zauzela Herson, najveći grad dosad. Novi raketni napad na Harkov, pogođena glavna zgrada policije

Ruski padobranci sletjeli su u Harkiv i napali vojnu bolnicu, kaže Ukrajina. Danas su se trebali nastaviti pregovori Rusije i Ukrajine, no ruska agencija Interfax javlja da se to danas neće dogoditi.

Biden u obraćanju naciji poručio Putinu da nema pojma što mu se sprema i da ruski avioni više neće letjeti nad SAD-om

Raketiran grad Žitomir, poginule četiri osobe, među njima dijeteU Kijevu je raketiran TV toranj, ubijeno je pet osoba .

Golemi ruski konvoj stigao na oko 25 kilometara od Kijeva 

Ukrajinske vlasti objavile su novi izvještaj o ruskim žrtvama i gubicima.

Ukrajinci tvrde da je u dosadašnjem sukobu ruska strana izgubila najmanje 5840 vojnika. Tvrde i da su srušili 30 ruskih aviona, 31 helikopter te preko 200 tenkova. Navode tako da su uništili najmanje 210 tenkova, te čak 862 oklopna vozila, 85 topničkih ssistema i 9 protivvazdušnih sistema. Navode da su uništili i 40 višecijevnih bacača raketa te 60 tankera.

Twitter je objavio da će poštovati sankcije Europske unije nametnute ruskim državnim medijima RT i Sputnjik čim ta odredba stupi na snagu, objavila je sinoć ta društvena mreža.

 Savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak, rekao je za Reuters da se raspravlja o datumu drugog kruga pregovora s Rusijom te da je potreban 'sadržajan dnevni red'.

UN je saopštio da je od invazije koja je počela u četvrtak poginulo najmanje 136 civila, iako je stvarni broj poginulih vjerovatno puno veći. Među njima je, kako se vjeruje, troje djece. Prema UN-u, u sukobu je do sada ranjeno oko 400 ljudi.

Ukrajinska vlada tvrdi da je poginulo 352 civila, a da je 1684 ranjeno.

 

SVE INFORMACIJE O UKRAJINI

 

Rusija je otkazala slanje četiri ratna broda u Crno more kroz turske vode na zahtjev Turske, izvijestio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, dodajući da je odluka donesena prije nego što je Ankara zatvorila moreuz zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

"Invazija ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu postaće još brutalnija", rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace.

"Svatko to razmišlja logično ne bi učinio ono što on (Putin, op.a.) radi, tako da ćemo vidjeti da se njegova brutalnost povećava", rekao je Wallace za LBC radio.

"On ne uspijeva u onome što je naumio. Onda okružuje gradove, nemilosrdno ih bombardira noću... Na kraju će ih pokušati razbiti i zauzeti", rekao je, prenosi The Guardian.