‘Ruska salata’ na NATO summitu u Madridu izazvala reakcije

Dok su u utorak čekali dolazak američkog predsjednika Joea Bidena i drugih svjetskih čelnika na visoko sigurnosno mjesto summita NATO-a na periferiji Madrida, međunarodni dužnosnici i novinari bili su zbunjeni otkrivši popularnu 'Rusku salatu' na vrhu menija internog restorana.

29. juni 2022, 12:31

Mješavina graška, krompira, mrkve i majoneze glavna je namirnica na jelovnicima španskih restorana, ali uoči samita na kojem se očekuje da će Rusija biti označena kao sigurnosna prijetnja u novom strateškom konceptu saveza zbog njezine invazije na Ukrajinu, prisustvo ove delicije na jelovniku izazvao je zaprepaštenost, prenosi Reuters.

“Ruska salata na summitu NATO-a? Malo sam iznenađen tim izborom jela”, rekao je novinar Iñaki López za španski medij La Sexta.

Navodno, delicija s upitnim imenom je rasprodana u roku od nekoliko sati.

Informacija je ubrzo postala viralna na društvenim mrežama, a korisnici su uz komentare dijelili sliku “spornog” menija.

Pažnju je izazvao i jelovnik na banketu priređenom u čast gostujućim ministrima obrane i vanjskih poslova u palači Santa Cruz u centru Madrida u utorak navečer.

Naime, Jose Andres, poznati španski kuhar predstavljen u Netflixovoj seriji Chef's Table koji je koordinirao obrok, poslužio je klasičnu špansku tapu, ali je dodao “knedle od paradajza” i promijenio ime jela u “ukrajinska salata”, kao što je to činio u svojim restoranima diljem Španije.

N1