<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Putin zabranio upotrebu stranih riječi

Nije dozvoljeno koristiti strane riječi ako imaju uobičajene analoge na ruskom jeziku

10. mart 2023, 5:55

MOSKVA – Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je krajem februara zakon kojim se zabranjuje upotrebe stranih riječi, sa izuzetkom onih koje nemaju analoga u ruskom jeziku.

Prema dokumentu objavljenom na zvaničnom sajtu za pravne informacije, Zakon obezbjeđuje status ruskog jezika kao državnog jezika širom Rusije i „uspostavlja kontrolu nad načinom na koji zvaničnici i stanovništvo poštuju norme savremenog ruskog književnog jezika”.

U dokumentu su navedeni novi pojmovi, kao što su normativni rječnici, normativne gramatike i normativne referentne knjige, koji određuju norme savremenog ruskog književnog jezika.

Kako prenosi Izvestija, u slučajevima kada se kao državni jezik koristi ruski nije dozvoljena upotreba riiječi i izraza koji ne odgovaraju književnim normama.

To se posebno odnosi na sve oblike opscenog jezika, prenosi Tanjug.

Takođe nije dozvoljeno koristiti strane riječi ako imaju uobičajene analoge na ruskom jeziku, a lista izuzetaka koji nemaju uobičajene analoge u ruskom jeziku naći će se u standardnim rječnicima.

Zakon precizira spisak oblasti u kojima se ruski jezik mora koristiti kao državni, među kojima su informacije za potrošače i korisnike usluga, kao i za obrazovne, državne i opštinske informacione sisteme.

Zakon o ograničavanju upotrebe stranih riječi u ruskom jeziku Državna duma je usvojila 16. februara.

Prethodno je Putin 25. januara u osnove državne kulturne politike zemlje uvrstio borbu protiv nepristojnih riječi i prekomkerne upotrebe stranog rječnika.