<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Putin je odabrao ubijanje: Okončaćemo ovaj rat pod našim uslovima

11. juni 2024, 9:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je danas da neće biti kompromisa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kada je riječ o okončanju rata koji je počeo u februaru 2022.

 – Vrijeme za kompromis je prošlo. Bilo je gotovo kada je Putin odabrao ubijanje umjesto sporazuma. Ruska vlada ostavlja iza sebe desetine grobalja. Okončaćemo ovaj rat pod našim uslovima – rekao je Zelenski na posebnoj sjednici njemačkog parlamenta.

Istakao je da je cilj Ukrajine da postane punopravna članica Evropske unije i da je u njihovom “zajedničkom interesu da Putin na kraju izgubi”.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU u februaru 2022. godine, a u junu joj je dodijeljen status kandidata. U decembru prošle godine, lideri EU dali su zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu.

Obraćanje ukrajinskog predsjednika bojkotovalo je nekoliko poslanika krajnje desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) i nove populističke stranke Buendnis Sahra Wagenknecht (BSW).

Zelenski u Njemačkoj prisustvuje dvodnevnoj konferenciji o oporavku Ukrajine, na kojoj se lideri i šefovi diplomatija iz više od 60 zemalja fokusiraju na mobilizaciju međunarodne podrške za ekonomsku stabilizaciju, oporavak i reforme te zemlje.